"Olut maistuu, tuli sitten voitto tai turpaan" – Jääkiekon kisaturistille kaverit ovat jopa otteluita tärkeämpiä

Tuhannet suomalaiset matkustavat Venäjälle katsomaan jääkiekon MM-kilpailuja. Toisia vetävät puoleensa jännittävät ottelut. Leijonafani Hannu Isomäkeä houkuttaa enemmänkin karnevaaliseurue – ja kalja.

urheilu
Leijonafani Hannu "Hanska" Isomäki.
Leijonafani Hannu "Hanska" Isomäki.Antti Haanpää / Yle

Pelipäivänä kuunnellaan loma-asunnolla moneen kertaan "Ihanaa, Leijonat, ihanaa". Jäähallin tuntumaan hankkiudutaan kolmisen tuntia ennen ottelua. Suomalaisille faneille on siellä varattu baari, "leijonaluola", etukäteisjuhlintaa ja jälkilöylyjä varten. Hallin ulkopuolella on yleensä myös fanialue, johon pääsee virvokkeille ennen ottelua.

Näin kokee jääkiekon MM-kilpailut vaasalainen Hannu Isomäki. 40-vuotias kalusteasentaja on hurahtanut kiekkoturismiin.

Leijonafani Hannu "Hanska" Isomäki.
Antti Haanpää, Yle Uutisgrafiikka

Otteluun valmistautuessa soivat kannatuslaulut. Helposti raikaa: "On meillä sauna, viina ja kirves. Oi, Suomi on niin ihana!" Matsin jälkeen erityisen mieluinen on tietysti Maamme-laulu.

– Kukaan ei lähde itkien majapaikkaan, vaikka Suomi häviäisi. Olut maistuu, tuli sitten voitto tai turpaan.

"Suuri karnevaali"

Peruukki, aurinkolasit ja pelipaita. Moni kulkee välipäivinäkin sinivalkoisissa mutta ei sentään fanipaidassa.

– Pelipäivänä olet tavallaan eri tyyppi.

Pukeutuminen on kisamatkoilla paljon tärkeämpää kuin kotimaan peleissä, sillä lätkän MM-kisat, varsinkin alkuerät, on suuri karnevaali. Suomalaisia nähdään esimerkiksi lehminä ja elviksinä.

Finaalipuolen liput maksavat niin paljon, että noiden otteluiden katsomossa on fanipaitojen sijaan pikemminkin pukumiehiä.

"Ensimmäisestä kerrasta vain sumuisia muistoja"

Kaverien ja juhlahumun vuoksi Hannu Isomäki reissaa Pietariin jo 12. MM-kisoihinsa.

Isomäki lähti ensimmäisen kerran, Tsekin Ostravaan, keväällä 2004 tutun kaveriporukan houkuttelemana. Matka sai jatkoa vuotta myöhemmin, mies tutustui kisoissa kokoontuvaan suomalaisten joukkoon – ja perinne oli syntynyt.

– Tunnistan helposti lähemmäs sata vakiokävijää. Yhteydenpito on muuten satunnaista, mutta kohdekaupungissa ollaan aina kuin parhaat tutut. Yhteishenki on huolehtivaista, ja suomalaiset faniporukat viihtyvät toistensa seurassa.

"Alkoholi kuuluu kisatouhuun"

Olutta, votkaa, energiajuomaa. Reissu menee käytännössä kokonaan pikku hiprakassa. Pelipäivänä alkoholia kuluu paljonkin enemmän, ja välipäivinä maistuu, vaikka silloin kerätään voimia.

– On se ryyppyreissu. Kyllä se kotonakin tiedetään. Aamuisin lähetän kuvia edellisillasta.

Onko sitten järkeä maksaa ottelulipuista, jos juhliminen on pääasia?

– Jos kuolet, et rahojasi mukaan saa. Elämästä pitää nauttia. Kyllä alkoholi kuuluu kisatouhuun. Moni tutuista suhtautuu peleihin kyllä kiihkeämmin kuin meidän porukka.

"En ole luopunut mistään"

– Reissu on tiedossa hyvissä ajoin ja elän säästeliäästi, joten en ole joutunut luopumaan [kisaturismin takia] mistään.

Viime vuosien osa-aikatöistään isän ja aviomiehen on ollut helppo järjestää kymmenenkin päivän vapaa kisamatkaa varten. Vakituisten töiden aikaan harrastukseen hupeni esimerkiksi talviloma ja osa kesälomasta.

– Koskaan ei ole ollut työnantajan kanssa vaikeuksia sopia näistä.

"Hodari mikroon pelipäivänä"

Kisaseurue elää paljolti omilla kokkaamisillaan ja grilliruoalla. Asunnolla perunoita ja spagettia, kaupungilla kebabia.

– Pelipäivänä ei kannata mennä mihinkään seisovaan pöytään, koska silloin ei jaksa juoda matsissa niin paljon.

"Reissun valmistelu alkaa jo syksyllä"

Ensimmäisenä varataan majoitus. Lokakuussa varmistui, että Suomi pelaa Pietarissa. Airbnb:n kautta etsitään asunto ainakin suhteellisen läheltä ydinkeskustaa.

– Jäähallin läheisyydellä ei ole niin väliä, koska hallille vie aina hyvät kulkuyhteydet.

Kun asunnon varaa kyllin varhain, vuokraajat eivät ole vielä tajunneet nostaa hintoja MM-viikkojen ajaksi.

– Ja koska meitä on aina porukka, asunto sopii paremmin kuin liuta hotellihuoneita. Keittiö tarvitaan, jotta päästään tekemään jauhelihakastiketta.

Seuraavaksi hankitaan matkaliput, mieluiten jo marraskuussa. Kulkuyhteyksiä kartoittaessa hyötyy lentojen varhaisesta buukkaamisesta. Ajoissa kannattaa olla siksikin, että hahmottaa vaihtoehtoiset reitit.

– Ostravan 2015 kisoihin meno olisi tullut kalliiksi lentämällä Prahaan ja jatkamalla 5 tuntia junalla. Ratkaisumme olikin lentää Puolan Krakovaan ja siirtyä sieltä bussilla parissa tunnissa Ostravaan.

Lopuksi ostetaan pääsyliput otteluihin. Niitä tulee myyntiin jopa lokakuussa. Yksittäisiä lippuja saa marraskuusta lähtien – joka tapauksessa ennen joulua.

Pietarin-matkan budjetti Hannu Isomäellä muodostuu näin.

Viiden henkilön seurue majoittuu viideksi yöksi vuokrattavaan loma-asuntoon. Isomäen osuus 130 euroa. Vaasa-Helsinki-välin menopaluumatka taittuu bussilla ja Helsinki-Pietari-väli junalla. Matkalippujen hinta 210 euroa. Otteluita Isomäki katsoo kolme, pääsyliput yhteensä 135 euroa.

Kuluja syömisestä, juomisesta ja paikallisliikenteen lipuista kertyy arviolta 50-100 euroa päivässä eli kaikkiaan 250-500 euroa.

"Jotkut lähtevät kisoihin katsomaan lätkää"

– Pelin katsominen on toki makeeta, ja jotkuthan lähtevät kisoihin nimenomaan katsomaan lätkää. Minä lähden sinne kokonaisuuden takia. Lätkää näkee paljon muutenkin, mutta tämä kisatapahtuma on vain kerran vuodessa. Saa ottaa omalla porukalla kaljaa ja pitää hauskaa, Hannu Isomäki myhäilee.