1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Strykerit ja amerikkalaissotilaat huomion keskiössä: "Pystymme vertaamaan osaamistamme"

Suomalaiset varautuvat kansainväliseen yhteistyöhön kriisinhallinnassa ja sotatoimissa. Niinisalon sotaharjoitukseen osallistuville amerikkalaisille Euroopan käytännöt ovat jo tuttuja.

Kotimaan uutiset
amerikkalaissotilas
Joona Haarala / Yle

Niinisalon varuskuntaan saapuneet Strykerit ovat saaneet viime päivinä valtavasti mediahuomiota. Käytännössä ne eivät juuri eroa Suomessa käytössä olevista panssaroiduista miehistönkuljetusajoneuvoista. Amerikkalaisten sotilaiden saapuminen Suomeen näin suurella joukolla ei kuitenkaan ole arkipäivää.

Emme voi kehittää kykyjämme umpiossa.

Kenraaliluutnantti Seppo Toivonen

– Maavoimien osalta tämä harjoitus on tietyllä tapaa ensimmäinen laatuaan. Meillä on nyt kokonainen yksikkö amerikkalaisia välineineen osana omaa harjoitustamme, kertoo maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Seppo Toivonen.

Toivosen mukaan mittava harjoitus mahdollistaa opin levittämisen suuremmalle joukolle.

– Emme voi kehittää kykyjämme umpiossa. Ulkomailla järjestetyt koulutukset ovat kohdentuneet vain harjoitukseen osallistuneeseen joukkoon. Nyt, kun saimme ulkomaalaiset mukaan omaan harjoitukseemme, saavat useammat yksiköt kokemusta kansainvälisestä toiminnasta.

Vertailua ja uutta oppia

Ammattilaissotilaiden saaminen osaksi harjoitusta on otettu Niinisalossa hyvin vastaan.Suomalaiset sotilaat haluavat kasvattaa yhteistyön avulla omia taistelutaitojaan.

Pystymme vertaamaan omaa osaamistamme heihin.

Everstiluutnantti Pekka Purtonen

– Pystymme vertaamaan omaa osaamistamme heihin. Näemme myös, miten toimintatapamme sopivat yhteen ja minkälaisia tapoja voisimme oppia heiltä tai toisaalta opettaa heille, kertoo harjoituksenjohtajan apulainen, everstiluutnantti Pekka Purtonen.

Strykerit tulivat Saksasta

Harjoitukseen osallistuu yli 2 000 suomalaista ja vajaat 200 amerikkalaista. Huomiota herättävät Strykerit on tuotu paikalle Etelä-Saksasta. Joukko liikkuu vastaavissa harjoituksissa myös muualla Euroopassa.

– Ne saapuivat tähän harjoitukseen Saksan tukikohdasta erilliskuljetuksena. Joukolla on sitten oma suunnitelmansa, mitä se tekee tämän harjoituksen jälkeen, Pekka Purtonen toteaa.

Taistelu käydään simulaattorin avulla

Tämän päivän harjoitusta johdetaan suomeksi, mutta käskyt annetaan myös englanniksi. Toinen osapuoli hyökkää, toinen viivyttää ja puolustaa. Taistelun kulku puretaan yhdessä jälkikäteen.

– Taistelussa käytetään simulaattorijärjestelmää. Harjoitusampumatarvikkeiden osumat, epäsuoran tulen kuvaukset, ajoneuvojen liikkeet ja muut tapahtumat voidaan todentaa elektronisesti ja analysoida näyttöpäätteiltä, Pekka Purtonen kertoo.

Lue seuraavaksi