Näkökulma: Hallituslaiva vuotaa

Lähti tulppa veneestä! Pääministeri Juha Sipilän lanseeraama vertaus sopii myös hallitusrintaman kannatuskehitykseen, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Pekka Ervasti.

Kuva: Lassi Seppälä / Yle

Luvut ovat tylyt. Hallitusrintama on menettänyt vaalikannatuksestaan yli kymmenen pinnaa (11,1%). Ylen tuoreimmassa puoluemittauksessa sen yhteiskannatus on nyt 45,9 prosenttia. Näin alhaalla se ei ole ollut koskaan tällä vaalikaudella.

Timo Soinin perussuomalaiset on suurin pudottaja. Vaalikannatuksesta on sulanut pois lähes kymmenen pinnaa (9,2%). Vyöry alkoi jo elokuussa. Nyt persujen kannatus on yhtä alhaalla kuin vuonna 2010.

Myös persujen hallituskumppanit ovat tulleet alas vaaleista, keskusta vähemmän (-0,7%) ja kokoomus pikkuisen enemmän (-1,2%).

Selitys on selvä: hallitusvastuu syö kannatusta. Silti romahdus on ollut odotettua nopeampi ja rajumpi.

Muutamat ministerit ovat myös tehneet osansa hallituksen kannatuksen laskuun. Kuka on puhunut pötyä eduskunnan edessä, kuka syyttänyt opposition edustajaa valehtelijaksi valtioneuvoston aitiosta.

**Jonkinasteinen paniikki näkyy jo **nyt hallituksen toiminnassa. Teoista on siirrytty sanoihin. Suuret hankkeet ovat levällään, vaikka niiden väitetään olevan hienosti putkessa. Ei ole valmis kilpailykykysopimus, ei sote ja listaan voidaan lisätä myös taloushankkeet sekä työllisyys. Tavoitteista ollaan vielä kaukana, vaikka hallitusorkesteri toitottaa aivan muuta. Sävellaji alkaa muistuttaa viime vaalikauden ujelluksia.

Lisäksi kannatusta rasittavat tulehtuneet välit työmarkkinaosapuoliin. Pakkolait on hyllyllä, mutta niiden aiheuttamat haavat ja epäluottamus eivät ole mihinkään kadonneet.

Muutamat ministerit ovat myös tehneet osansa hallituksen kannatuksen laskuun. Kuka on puhunut pötyä eduskunnan edessä, kuka syyttänyt opposition edustajaa valehtelijaksi valtioneuvoston aitiosta. Sori siitä!

Vaalikausi ei ole vielä edes puolessa välissä, mutta hallitus on jo menettänyt enemmistö-mandaattinsa.

Opposition laariin sataa nyt niin sanottu wind fall -ilmiö. Hyvää tulee ilman omaakin ansioita. Demarit ja vihreät ovat nostaneet kannatustaan kumpikin viisi pinnaa vaaleista. Vaikka demarit muuta väittävät, nousu ei johdu siitä, että SDP julkisti hirmuhienon vaihtoehtobudjetin. Kannatusnousu on protestia hallitusta vastaan. Vihreät hyötyvät siitä, että opetussektorin leikkauksistä ärsyyntynyt koulutettu väki on pettynyt kykypuolue kokoomukseen.

Vaalikausi ei ole vielä edes puolessa välissä, mutta hallitus on jo menettänyt enemmistömandaattinsa. Sitä kannattaa enää 45,9 prosenttia Ylen tutkimukseen vastanneista.

Tämä oli varmasti hallituksella tiedossa, kun rajujen päätösten tielle lähdettiin. Nyt on kyse siitä, kestääkö hermot ja usko siihen, että lopussa syöksykierre oikeaa niin maassa kuin hallituksessakin.

Hallitus on iskenyt instrumenttinsa pöytään. Monet niistä näyttävät keskiaikaisilta kidutusvälineiltä. Huuto ja parku hallituksen toimenpiteiden kohderyhmissä on ankaraa. Hallitus onkin jo löysännyt peukaloruuvia muutaman kierroksen. Samalla tavoitteet karkaavat etäämmälle. Suo siellä, vetelä täällä.

Ikävin tosiasia hallituksen kannalta on, että lopullinen onnistuminen riippuu ehkä sittenkin tahoista, joihin hallitus ei politiikallan voi edes vaikuttaa. Maailmantalous ei seuraa Sipilän prosessikaavioita. Jos sieltä tulee vetoapua, hallituskin voi vielä pelastua.

Hallituslaiva on kuin öljytankkeri maailman myrskyävällä merellä, jota kapteeni Sipilä jämäkästi ohjaa - höyhenellä.