Keski-ikäinen Tuukka Temonen rakkaasta harrastuksestaan: "Skeittaus on oikeastaan isoin asia elämässäni"

Rullalautailu ei ole pelkästään teinien tai parikymppisten harrastus. Suomen Rullalautaliiton mukaan yhä useampi kolmekymppinen palaa uudelleen nuoruuden harrastuksensa pariin. Iittiläinen Tuukka Temonen ei jätä rakasta lajia, vaikka nilkat muljuavatkin.

Kotimaa
Tuukka Temonen suorittaa skeittitemppua kotirampiillaan
Tuukka Temonen

Ohjaajana, kuvaajana ja muusikkona tunnetulla Tuukka Temosella rullalautailu eli skeittaus on kulkenut mukana liki kolmekymmentä vuotta.

Skeittaus on oikeastaan isoin asia elämässäni.

Tuukka Temonen

– Skeittaus on oikeastaan isoin asia elämässäni ja tuottaa minulle tosi paljon hyvää mieltä.

Heinolassa kasvanut Temonen kertoo, että kaikki lähti aikanaan Poliisiopisto 4 -elokuvasta.

– Jo silloin videot ja elokuvat skeittaamisen ympärillä näyttelivät isoa osaa. Elokuvia matkittiin ja niistä opeteltiin temppuja. Tehtiin myös omia skeittivideoita, joita jaettiin VHS-kopioina muillekin.

Oma miniramppi kutsuu

Nykyisin Iitissä asuvaa Temosta tapaa aika harvoin enää skeittivaatteissa, mutta harrastus elää yhä muutaman viikkokerran tahtia.

– Heti kun lumet sulaa ja on siedettävän lämmintä, niin käyn rullailemassa. Tietysti meikäläisen oma miniramppini on minulle parhain. Ja onhan meillä sitten skeittiparkki, joka on ihan "auttava" ja siinä pääsee liikkumaan edes takaisin.

Temonen kertoo, että selvinnyt lautailu-urallaan ilman suurempia tapaturmia.

– Nilkat ovat kyllä menneet sijoiltaan eli ne muljuvat.

Paluu skeittilaudalle houkuttelee yhä useampaa

Tuukka Temosen kaltaiset pitkän linjan harrastajat eivät ole poikkeuksia. Rullalautailu on yleistynyt ja skeittareiden ikähaarukka on leventynyt.

Myös jo kertaalleen lopettaneet aloittavat kolmekymppisinä harrastuksensa uudelleen.

Anssi Paukkunen

– Myös jo kertaalleen lopettaneet aloittavat kolmekymppisinä harrastuksensa uudelleen, sanoo Suomen Rullalautaliiton toiminnanjohtaja Anssi Paukkunen.

Paukkusen mukaan moni tietää, että skeittaus ei ole pelkkää temppujen tekemistä, vaan lauta voi olla myös liikkumaväline.

– Moni aikuinen alkaa miettiä, että tekee istumatyötä eikä harrasta oikein mitään. Sitten esimerkiksi muistavat oman skeittiharrastuksensa ja palaavat kokeilemaan sitä.

Myös Temonen tuntee ihmisten kaavamaiset mielikuvat lautailusta "lasten juttuna".

– Kyllä tämä selkeä urheiluharrastus ainakin minulle on.

Skeittielokuvat kiehtovat ohjaaja Temosta

Skeittaus ei ole toistaiseksi saanut ohjaaja Tuukka Temosta tekemään lautailuelokuvaa. Hän pyrkii kuitenkin katsomaan kaikki alan uudet elokuvat. Niissä voi olla sytykkeitä myös visuaaliseen työhön.

– Innovaatiot, jotka liittyvät kuvaamiseen, tulevat pitkälti action-kuvaamisen kautta.

Temonen kertoo esimerkin kamerakopterin käytöstä. Nyt se on jo valtavirran työkalu, mutta hän itse törmäsi sen käyttöön jo vuosia sitten juuri skeittauselokuvassa.

Työelämässä vastaan tulee usein myös skeittariporukkaa.

– Mainostoimistoissa on paljon kuvaajia ja ohjaajia, joilla on skeittaustaustaa. Esimerkiksi tietyllä tavalla kuluneista kengistä pystyy helposti tunnistamaan lautailijan, sillä Ollie-temppu raastaa aika ikävästi kenkää, naurahtaa Tuukka Temonen.