1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Soneran jättikonesalin tietokoneet lämmittävät lähialueiden taloja Helsingissä

Halpa sähkö, sopivan viileä ilmasto ja luotettavat liikenneyhteydet tekevät Suomesta hyvän ympäristön konesalibisnekselle, sanoo Soneran Suomen-johtaja Valdur Laid.

Sonera datakeskusta rakennetaan Helsingin Pitäjänmäellä. Paikalta on louhittu 75 000 kuutiota kalliota eli noin 4 000 rekkakuormallista kalliota ja maata. Kuva: Yle

Sonera rakentaa Helsingin Pitäjänmäelle datakeskuksen, josta tulee valmistuessaan Suomen suurin avoin, kaikille yrityksille palveluja tarjoava datakeskus. Keskus valmistuu ensi vuonna ja sinne mahtuu jopa 200 000 palvelinta. Konesalin kapasiteetti on yhteensä 24 megawattia.

– Suomi on konesalien näkökulmasta erittäin hyvä ja turvallinen ympäristö. Täällä on alhainen sähkön hinta, aika sopiva, vaikka ei ehkä kaikkia miellyttävä sää ja liikenneyhteydet kaikkiin paikkoihin ovat hyviä ja luotettavia, sanoi Soneran toimitusjohtaja Valdur Laid datakeskuksen työmaalla keskiviikkona.

Konesalin kuumenevien tietokoneiden jäähdytyksestä syntyy hukkalämpöä, Pitäjänmäellä noin 200 megawattituntia vuodessa. Sillä voisi lämmittää 9 000 omakotitaloa, Sonera laskee. Lämpö kerätään talteen ja johdetaan kaukolämpöverkkoon.

– Hukkalämmöllä lämmitetään naapurustossa olevia taloja ja asuntoja, Laid kertoo.

Investoinnin arvo on noin 130–150 miljoonaa euroa. Valmistuessaan se työllistää noin 20 ihmistä.