Selvitys: Kreikan tukirahat menneet lähes kokonaisuudessaan pankeille

Kreikalle myönnetyistä yli 200 miljardista eurosta alle 10 miljardia on ohjattu valtion budjettiin. Yli 95 prosenttia on käytetty lainojen maksuun ja järjestelyyn, lasketaan selvityksessä.

Ihmisiä Ateenassa parlamentin edustalla 8. maaliskuuta 2015. Kuva: Orestis Panagiotou / EPA

Kreikan vuodesta 2010 alkaen saamat tukimiljardit ovat menneet lähes kokonaisuudessaan pankeille, laskee European School of Management & Technologyn julkaisema selvitys (siirryt toiseen palveluun).

Kreikka on saanut Euroopan unionilta, Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä ja Euroopan keskuspankilta kolme tukipakettia. Niiden ja tiukkojen talousuudistusten avulla vararikon partaalla olevan maan pitäisi nousta jaloilleen.

Alle 10 miljardia kahden ensimmäisen lainapaketin yli 200 miljardista on mennyt Kreikan valtion budjettiin, selvityksessä lasketaan.

Lähes 90 miljardia euroa on käytetty Kreikan velkojen lyhentämiseen, yli 50 miljardia korkoihin ja lähes 40 miljardia pankkien pääomittamiseen. Kolmisenkymmentä miljardia on maksettu yksityisille sijoittajille, jotta nämä hyväksyisivät tätä suuremmat tappiot Kreikan lainojen uudelleenjärjestelyssä.

Selvityksen mukaan Kreikkaa ei tukipaketeilla ole pelastettu, vaan lähinnä eurooppalaisia pankkeja ja samalla velkariski on siirtynyt yksityiseltä julkiselle puolelle.