Ryhtyykö Trump vihdoin presidentilliseksi? – Tutkija: ”Vastausta ei kai tiedä hän itsekään”

Millaisen presidentin Yhdysvallat Trumpista saisi? Rääväsuun, joka jatkaa muslimien, meksikolaisten ja vähän kaikkien loukkaamista – vai muuntuuko hän sujuvasti valtiomieheksi. Trump ei ehkä tiedä tätä itsekään, sanoo yhdysvaltalainen politiikan tuntija.

Donald Trump vaalitilaisuudessa New Yorkissa. Kuva: Justin Lane / EPA

Miljardööriliikemies ja entinen tositv-tähti Donald Trump on todella lähellä republikaanisen puolueen presidenttiehdokkuutta. Päävastustaja Ted Cruz vetäytyi kilvasta, Indianassa kärsimänsä esivaalitappion jälkeen.

– Me voitamme lokakuussa, ja me voitamme isosti, Trump julisti juhliville kannattajilleen Indianan voiton jälkeen.

Trumpin tapa tehdä politiikkaa on tunnetusti hyvin omintakeista – hän haukkuu pystyyn vastustajiaan ja melkein ketä tahansa.

"Presidentillisyyden vakuuttelu epäpresidentillistä"

Yhdysvaltalainen politiikan tutkija Michael Haltzel sanoo, että on täysi arvoitus, muuttuisiko Trump presidentilliseksi, jos hänet lopulta valittaisiin.

– Trump itse sanoo ryhtyvänsä presidentilliseksi. Mutta sen sanominen, että ”toimisin presidentillisesti, ette tiedäkään kuinka presidentillinen olisin..." ei ole minusta vähääkään presidentillistä, Haltzel sanoo.

Haltzel on tehnyt pitkän uran politiikassa ja tutkijana. Parhaillaan hän on Suomessa Ulkopoliittisen instituutin vierailevana vanhempana tutkijana.

Yhdysvaltain kongressissa hän on työskennellyt pitkään, mm. varapresidentti (silloisen senaattorin) Joe Bidenin neuvonantajana.

Trump on poikkeus USA:n politiikassa

Haltzel sanoo, että Trump on poikkeama Yhdysvaltain poliittisessa kulttuurissa, siinä millä tavalla presidentiksi pyritään. Trumpin kaltaista tylyttäjää ei ole ennen nähty vakavasti otettavien presidenttiehdokkaiden joukossa.

-Hän on ennakoimaton. En usko, että kukaan maailmassa osaa vastata siihen, millainen presidentti Trumpista tulisi. Vakuuttavaa vastausta ei ehkä osaa antaa Trump itsekään, Haltzel huomauttaa.

Kokematon poliitikko

Haltzel sanoo, että hän ei usko Trumpin tulevan valituksi presidentiksi, vaikka hän loppukilpaan todennäköisesti pääseekin.

Trumpin tapana on korostaa persoonaansa. Hän sanoo olevansa kova neuvottelija, joka lyö ehtonsa pöytään, oli sitten kyse vaikkapa Kiinan tai Meksikon johdosta.

Tosiasiassa hän on poliitikkona varsin kokematon. Haltzelin mukaan Trumpilla ei ole vähäisintäkään kokemusta ulkopolitiikan hoitamisesta.

”Ulkopolitiikka ei ole kauppaa asuntomarkkinoilla”

– Trump näyttää luulevan, että ulkopolitiikka on samaa kuin kaupanteko asuntomarkkinoilla. Sitä se ei ole, Haltzel sanoo.

–  Hänen ulkopoliittinen linjansa on täynnä ristiriitaisuuksia, vaikka hän siitä puheen äskettäin pitikin. Hänen ulkopolitiikkansa on enemmänkin asenne kuin linjanveto. Asenne kuuluu: ”Luottakaa minuun.”

Hyvät neuvonantajat tarpeen

Haltzelin mukaan hyvät neuvonantajat voisivat auttaa Trumpia.

– Mutta neuvonantajat, joita hän on tähän mennessä nimittänyt, ovat käytännössä tuntemattomia poliittisessa maailmassa. Ja ne, jotka tiedetään, ovat enemmänkin ulkopoliittisessa marginaalissa, Haltzel sanoo.

Haltzelin mukaan Trump tarvitsisi kokeneita, asiantuntevia, eri näkökannat huomioivia neuvonantajia. He ohjaisivat häntä oikeaan suuntaan. Mutta tällaisten henkilöiden valinnasta ei ole merkkejä näkyvissä.

Luvassa vauhdikkaat vaaliväittelyt

Hillary Clintonin tie Valkoiseen taloon näyttää mutkistuvan väitettyjen terveysongelmien takia. Kuva: Peter Foley / EPA

Likimain varmasti Trumpia on loppukilvassa vastassa Hillary Clinton, ulkopolitiikan  todellinen raskassarjalainen. Clinton on konfliktipesäkkeet kiertänyt entinen ulkoministeri, joka tunnetaan raudanlujana asiaosaajana muutenkin.

Trumpin tyyli on ollut häiriköivä: kilpakumppaniaan Cruzia hän nimitti valehtelevaksi Tediksi, meksikolaissiirtolaisia raiskaajiksi jne. Mutta kansalaisten mielipiteet jakaa jyrkästi myös Hillary Clinton.

– Odotan todella jännityksellä vaaliväittelyitä, naurahtaa Michael Haltzel. Ovathan vastakkain nopeaälyinen, tarvittaessa hyvin hyökkäävä Clinton ja Trump – niin, joka voi laukoa melkein mitä vaan.