Näkökulma: Elinkeinoelämä väsyi taantumaan – pomot odottavat nousukautta kuin kuuta nousevaa

Elinkeinoelämän keskusliiton suhdannebarometrin tuloksista on luettavissa yksi selkeä viesti: yritysten pomot ennakoivat suhdanteiden kääntyvän pian parempaan suuntaan. Toisin sanoen sikariporras on väsynyt taantumaan.

talous
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Suhdannebarometrin mukaan kaikkien päätoimialojen pomot odottavat jo kuumeisesti suhdanteiden kääntymistä. Tätä ei ole koettu viiteen vuoteen.

Päätoimialoilla tarkoitetaan teollisuutta, rakentamista ja palveluita. Näiden kaikkien suhdanneodotukset ovat nyt plussalla.

– Vuoden 2011 jälkeen ei ole ollut sellaista tilannetta, että kaikki toimialat olisivat samaan aikaan olleet plussalla. Siinä mielessä olemme aikaisempaa paremmassa tilanteessa, Elinkeinoelämän keskusliiton johtava ekonomisti Penna Urrila vahvistaa.

Pessimisti ei pety

Mutta miksi yritysjohtajat ovat yhtäkkiä heittäytyneet optimisteiksi? Pessimisti ei pety, mutta pessimismiin kyllästyy ajan mittaan.

Myönteisten odotusten taustalta löytyy useita syitä. Ensinnäkin Suomen päävientimarkkinat Euroopassa ja Yhdysvalloissa ovat elpyneet jo muutaman vuoden ajan. Joskus Suomenkin viennin on elvyttävä.

Yritykset näkevät varmasti myös pieniä toivon kipinöitä työmarkkinoilta ja hallituksen suunnasta. Kilpailukykysopimus ja palkkaratkaisut kirkastaisivat talouden näkymiä nopeastikin. Paikallisten sopimisten etenemiseltä odotetaan paljon.

Ylipäätään yritykset odottavat talouden rakenteiden muuttuvan ja sääntelyn purkautuvan hiljalleen. Näin firmojen omat bisnekset saavat uutta tuulta alleen.

Metsä ja Nokia uudistuneet

Myös eri toimialojen ja monen yrityksen taloustilanne on muuttunut parempaan suuntaan. Metsäteollisuus virkoaa silmissä, ja investointipäätöksiä on tehty kiihtyvään tahtiin.

Suomen taantumaa pahensi Nokian alamäki. Tänään Nokia ja koko Nokia–klusteri ovat nekin virkoamassa.

Kolmas takaisku Suomelle oli Venäjän kaupan romahtaminen. Vienti Venäjälle on ollut niin tukossa, että idänkaupan johtajien mukaan muuta tietä ei ole kuin ylöspäin.

Kaupan päälle voidaan laskea telakkateollisuuden toipuminen syvästä ahdingosta.

Suomen talouden virettä on parantanut myös halpa öljy. Sen hyödyt yrityksille ja kuluttajille ovat helpostikin parin miljardin euron luokkaa. Myös lainojen lyhennysvapaat tekivät talousluottamukselle hyvää.

Barometri osunut oikeaan

EK:n suhdannebarometri heijastelee kiistatta erittäin hyvin yritysjohtajien näkemyksiä ja ennen kaikkea odotuksia talouden suhdanteista. Vuosien saatossa se on osunut hyvin kohdalleen.

Tämänkertaisen barometrin suhdannekuva eli odotukset ovat siis hieman plussalla, mikä on tietysti erinomaisen myönteinen asia.

Saman barometrin mukaan suhdannetilanne eli tämänhetkinen tilanne on kuitenkin edelleen heikko. Firmojen mukaan talouden rattaat pyörivät yhä vajaalla teholla eikä valoa ole juuri näkyvissä.

Johtava ekonomisti Penna Urrila tulkitsee barometrin tuloksia niin, ettei perinteistä suhdannenousua ole lähiaikoina tulossa. Nousun merkkejä hän pitää vielä hyvin hauraina.

– Odotettu nousu tulisi olemaan hyvin loivaa, mutta jos suunta on ylöspäin, toki se on aina myönteistä, Urrila sanoo.

Ja jospa uusi nousukausi ei alkaisikaan perinteisesti, vaan täysin yllättäen ja lujaa.