1. yle.fi
  2. Uutiset

Polkupyörällä Pyhäjärven ympäri – tuore reitistö vie historiaan ja laivan kyytiin

Pirkanmaasta rakennetaan pyörämatkailun seikkailualuetta. Päiväpolkaisulla pyöräiltävä Pyhäjärven maisemareitti on saanut rinnalleen lähes kaikkiin alueen kuntiin laajenevan reitistön, jonka pisin kierros on 170 kilometriä.

Kotimaan uutiset
Kansallismaisema Roineelle.
Kansallismaisemaa RoineeltaMarko Melto / Yle

Polkupyöräilijöiden Näsijärvireitille on koottu sisarreitistö Etelä-Pirkanmaalle. Pohjana on Tampereen ja Pirkkalan rantoja myötäilevä Pyhäjärven maisemareitti, jota nyt on laajennettu alueen muihin kuntiin. Reittiä suunnitelleen Olli Vakkalan mukaan reitti tuo pyöräilijöille uudet näköalat Etelä-Pirkanmaalle.

– Pirkanmaalla on mahtavia kohteita kouluttavana. Halusimme saada Näsijärvireitin rinnalle vähän enemmän räätälöitävän ja lyhyempiäkin reittejä sisältävän kokonaisuuden.

Pyörämatkailu on monessa muussa Euroopan kolkassa jo aika iso juttu.

Olli Vakkala

Pari kolme vuotta käytössä ollut Pyhärven maisemareitti on reilut 30 kilometriä pitkä päiväpolkaisu Tampereen keskustasta Pirkkalan kautta. Nähtävyydet, uimarannat ja kahvilat esittelevä maisemareitti on olennaisena osana uudessa reitistössä, kertoo Vakkala.

– Siihen on rakennettu hierarkinen, laajeneva reitistö, missä pisin reitti on 170 kilometriä. Reitistö yhdistää oikeastaan kaikki Etelä-Pirkanmaan kunnat.

Uusilla reiteillä kuljetaan historiallisesti vähän Elias Lönnrotin jalanjäljissä, sekä länteen että itään.

– Roineen reitti menee itään ja Laukon reitti länteen.

Pyörällä, laivalla, junalla, bussilla

Vesistöt ovat ohjanneet Pyhäjärvireitistön suunnittelua, sanoo Olli Vakkala.

– Kun mietitään eteläistä Pirkanmaata, siinä vesistöt aika hienosti maisemoittavat maastoa ympyrän muotoisella kuviollaan. Lähdimme heti alusta alkaen kollegani Matti Pollarin kanssa miettimään tätä vesistörengasta, jossa Roine ja Pyhäjärvi yhdistyvät.

Pyöräilijä voi taittaa osan matkasta laivalla.

Tammerkoski-laiva Pyhäjärvellä ja koivun oksa.
Yle / Petri Aaltonen

– Hopealinja otettiin mukaan samalla lailla kuin Tarjanne-höyrylaiva tuolla pohjoisessa. Näin saatiin samanlainen paketti eteläänkin, mutta pikkuisen eri teemoilla.

Alkavana kesänä onkin mahdollista tehdä yhdistelmäreissuja Hopealinjalla ja polkupyörällä, selvittää Vakkala.

Meillä on täällä Pirkanmaalla mahtavia kohteita ja paikkoja kouluttavana. 

Olli Vakkala

– Etelän puolella on vaihtoehtoja runsaasti. Satamia löytyy Tampereelta, Nokialta, Lempäälästä, Visavuoresta ja tulevana kesänä myös Laukosta. Näillä pysähdyspaikoilla pystyy laivoilta nousemaan ja räätälöimään pyörän kanssa tehtäviä reissuja.

Pyöräilyn voi yhdistää myös juna- tai bussimatkaan, muistuttaa Vakkala.

– Junaanhan mahtuu polkupyörä myös. Asemia on Akaa, Lempäälä, Nokia, Tampere. Täytyy tietysti muistaa, että junaan pitää etukäteen varata pyörälippu. Muuten konduktööri voi olla vihainen ja voi olla ottamatta sisälle pyöräilijää.

Alueella kulkee myös busseja, mutta siinä pitää olla enemmän omatoiminen, korostaa Olli Vakkala.

– Ongelmana on, että tietyt bussit hyväksyvät pyöriä mukaansa ja toiset ei. Täytyy tsekata, mikä bussi on käyttökelpoinen.

Pirkanmaasta pyöräilijän paratiisi

Pyhäjärvireitistö on vasta äskettäin julkistettu. Olli Vakkalan mukaan uutukainen esite on esitelty matkailumessuilla ja se lanseerataan isoin juhlallisuuksin lähempänä kesää.

– Pyörämatkailu on monessa muussa Euroopan kolkassa jo aika iso juttu. Meillä täällä Suomessa ja Pirkanmaalla on siihen todella hyvät mahdollisuudet niin infrastruktuurin kuin palvelujenkin puitteissa.

Metsää, järvi ja saari.
Petri Aaltonen / Yle

Olli Vakkala toivoo, että Pirkanmaan rauhalliset tiet innostavat pyöräilijöitä.

–Toivotaan, että niin paikalliset kuin vähän kauempaakin tulevat matkailijat alkavat entistä enemmän löytää näille reiteille ja tästä tulee ideologinen osa maakunnan palvelutarjontaa. Pyörämatkailun uusi maailma.

Lue seuraavaksi