Hyppää sisältöön

Anssi Kela soittaa keikan Tennispalatsin katolla – "Beatles tämänkin aloitti aikanaan"

Muusikko Anssi Kela esiintyy perjantaina klo 17 alkaen Tennispalatsin katolla Helsingin Kampissa. Ilmaiskeikalla Kela haluaa kiittää Facebook-tykkääjiään, joita on jo yli 86 000. Näin suuri määrä pakottaa myös miettimään, mitä sivuilla julkaisee ja miksi ja kenelle, Kela pohtii.

Anssi Kela esiintyi Satama Open Air 2013-tapahtumassa Kemissä. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Anssi Kela heittää perjantaina ehkä elämänsä erikoisimman keikan. Mies esiintyy kitaroineen Tennispalatsin katolla keskellä Helsingin katuvilinää perjantai-iltapäivänä. Ajatus sai alkunsa jo kuukausia sitten.

– Jo vuosia sitten kun Facebook-sivullani täyttyi 5000 tykkääjän määrä, järjestin faneille akustisen konsertin Helsingin Korjaamolla. Kun myöhemmin 10 000 tykkäystä täyttyi, tehtiin sama homma Hämeenlinnan Verkatehtalla. Sitten lupasin, että seuraava rajapyykki on 50 000. Se tuntui isolta ja kaukaiselta siinä vaiheessa, mutta paukkui yli jo viime syksynä. Nyt tykkäyksiä on jo 86 000, mutta lupaus on edelleen lunastamatta, Kela kertoo.

Näin syntyi ajatus erityislaatuisesta tempauksesta. Paikaksi valikoitui Tennispalatsi, jossa vastaavaa ei ole aiemmin tehty.

– Mietittiin ohjelmatoimiston tyyppien kanssa sopivaa paikkaa ja haluttiin sellainen, missä ihmiset liikkuvat jo valmiiksi ja mihin kaikkien on helppo tulla. Haluttiin myös sellainen paikka, mikä ei ole ihan tyypillinen, kuten vaikka Narinkkatori. Tennispalatsia ei ole ymmärtääkseni tällaiseen tarkoitukseen hyödynnetty, pääsen sen paikan siis korkkaamaan, Kela kehaisee.

Beatles ehti ensin

Kattokeikkoja Helsingissä on järjestetty aiemmin ainakin tavaratalo Stockmannin pääoven katoksen päällä. Hanoi Rocks esiintyi paikassa 2005 ja Jari Sillanpää joulukuussa 2015.

Kela muistuttaa myös kaikkien aikojen tunnetuimmasta kattokeikasta.

– Beatleshän tämänkin aloitti aikanaan, eli mikään uusi ja ennenkokematon idea tämä ei ole, mutta jotain erityistä ja ainutlaatuista se varmasti tulee olemaan.

Legendaarinen yhtye esiintyi 30. tammikuuta 1969 levy-yhtiönsä toimitalon katolla Lontoossa. Kyseessä oli Beatlesin viimeinen keikka yhdessä.

Suuri fanimäärä tuo myös vastuuta

Kelan Facebook-sivun tykkäysmäärä on reilut 86 000 (4.5.2016). Määrä on suurempi kuin lähes minkä tahansa suomalaisen sanomalehden levikki. Tämä tuo mukanaan myös vastuuta ja valintoja.

– On pakko miettiä, mitä sinne laittaa. Juttuja, joita kirjoitan omalle Facebook-sivulle, on uutisoitu perinteisessä mediassa eli lehdet poimivat sieltä asioita omaan käyttöönsä. Kaikkea mitä siellä sanon voidaan käyttää minua vastaan.

– Sanan saa tehokkaasti liikkeelle, mutta toisaalta sitä ei voi hallita. Joku postaus, minkä ei itse etukäteen ajatellut ihmisiä niin kiinnostavan, saattaakin olla sellainen, jota jaetaan ja sen lukee sadat tuhannet ihmiset. Ja sama toisin päin: jos toivoisi, että tietyn asian näkee mahdollisimman moni, se ei sitten lähdekään leviämään.

Kelan mukaan on jokaisen oma asia, mihin yksityisyytensä rajat sosiaalisessa mediassa vetää. Hänellä raja kulkee perhettä koskevissa postauksissa.

– Mulla on tiukka linja yksityiselämän suhteen. En ole koskaan raportoinut siellä yksityisiksi katsomistani asioista, puhunut perheestä tai laittanut valokuvia lapsista.