1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jätteet

Laitosten ja yritysten jätteet aiempaa parempaan kiertoon Pohjanmaalla

Pohjalaismaakuntiin perustetaan uusi jätteen kierrätyspalveluja tarjoava yritys Encore Pohjanmaa. Kunnallisen jäteyhtiö Lakeuden Etapin ja valtakunnallisen Paperinkeräys Oy:n yhteisyritys palvelee yrityksiä ja laitoksia.

jätteet
Cd-levyt voi käyttää uudelleen, kun ne jauhetaan ja tehdään kyniksi.
Cd-levyt voi käyttää uudelleen, kun ne jauhetaan ja tehdään kyniksi.Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Encore Pohjanmaa aloittaa elokuussa yritysten ja laitosten kierrätysjätteen keruun Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla sekä Pohjanmaan maakunnassa. Lakeuden Etapin ja Paperinkeräksen yhteisyritys keskittyy muun muassa toimistojätteen, kauppojen, sairaaloiden, teollisuuden ja koulujen jätteiden kierrättämiseen.

– Encore Pohjanmaassa yhdistyvät Paperinkeräyksen vahva osaaminen yritysjätteiden tehokkaana kierrättäjänä sekä Lakeuden Etapin vankka paikallisosaaminen ja jätehuollon tuntemus. Kummallakin omistajayrityksellä on kilpailukykyiset tuotantoyksiköt Seinäjoen talousalueella, Etapilla lisäksi oma biokaasulaitos ja omistus jätevoimalassa, kuvailee Encore Pohjanmaan hallituksen puheenjohtaja Juha Ylä-Autio.

Papereista ongelmajätteisiin

Lakeuden Etapin toimitusjohtaja Pekka Kontio selvittää, miten esimerkiksi yksittäisen firman toiminnot tuottavat monenlaista jätettä kierrätettäväksi.

– Meidän asiakkaana voi olla yritys, joka konttoritoiminnoissaan tarvitsee tietoturvapalveluja eli turvallisen hävittämiskanavan papereille ja tiedoille. Samaisen yrityksen toiminnoissa voi jäädä kuormalavoja kierrätettäviksi. Samoin syntyy pakkausjätettä, kuitupapereita, muovia, metallia ja lasia, joita voidaan käyttää uudelleen. Biohajoavat jätteet voidaan ohjata ravinnekierrätykseen, Pekka Kontio heittää esimerkin uuden yhtiön toiminnasta.

– Ja jos syntyy sellaista jätettä, jolle ei ole kierrätyspaikkaa, kuten esimerkiksi asbestia tai pcv-muovia, niillekin etsimme turvallisen ja terveellisen loppusijoituspaikan.

Kierrätysaste nousuun

Pekka Kontio arvioi, että alueen julkishallinnon ja yritysten jätteiden uusiokäytössä voidaan saada merkittävä parannus aikaan. Paljonko kierrätysaste siis voi nousta?

– Vaikea sanoa, mutta kehityskäyrä on jatkuvasti nouseva. Uskon, että vuosikymmenen lopulla päästään siihen, että 70-80 prosenttia raaka-aineista käytettäisiin uudelleen.

– Yhteisyrityksen tarkoituksena on päästä kaikkien raaka-aineiden hyötykäytössä ja kierrättämisessä mahdollisimman korkeisiin lukuihin. Eiköhän ympäristökin kiitä siitä, että ei käytetä neitseellisiä raaka-aineita, vaan kokeillaan käyttää mahdollisimman paljon kierrätysraaka-aineita, Pekka Kontio jatkaa.

Kolmella työntekijällä matkaan

Encore Pohjanmaa aloittaa toimintansa elokuussa. Yrityksen kotipaikaksi tulee Seinäjoki. Alkuvaiheessa yhteisyritys työllistää kolme henkilöä.

– Yritys tulee kasvamaan, kun toiminta käynnistyy. Se tulee työllistämään muun muassa alueen logistiikkapalveluja tarjoavia yrittäjiä. Omistajayhtiöiden olemassaolevaa infraa, kuten tietojärjestelmiä, käytetään hyväksi.

Lakeuden Etapin toimitusjohtaja Pekka Kontion mukaan Turun seudulla toimii vastaava yhteisyritys. Turun seudun jätehuolto ja Ekokem perustivat yhteisyrityksen Ekopartnerit Oy:n. Paperinkeräys Oy:llä on Encore Pohjanmaassa 51 prosentin osake-enemmistö.

Lue seuraavaksi