Dublin-järjestelmää korjataan: Turvapaikkakiintiöt jäsenmaille, sakko vastuun välttäjille

EU-komissio on julkaissut Brysselissä esityksensä, joka lähtee jäsenmaiden ja europarlamentin käsittelyyn.

Ulkomaat
Turkin poliisi saattoi miehen Lesboksen saarelta tulleesta laivasta Dikilin satamassa Turkissa maanantaina.
Turkin poliisi saattoi miehen Lesboksen saarelta tulleesta laivasta Dikilin satamassa Turkissa maanantaina.Tolga Bozoglu / EPA

Komission julkaisemassa lakiesityksessä Dublin-järjestelmää korjattaisiin. Suurin vastuu turvapaikanhakijoista säilyisi edelleen maalla, johon turvapaikanhakijaa ensimmäiseksi saapuu.

Kriisitilanteisiin suunniteltaisiin kuitenkin vastuunjako, joka perustuisi pakollisiin kiintiöihin.

Minkään maan ei tarvitsisi kantaa kokoaan enempää vastuuta. EU laskisi maille suhteelliset osuudet siitä, kuinka suuri vastuu niiden pitää muihin EU-maihin verrattuna ottaa. Vastuu laskettaisiin väkiluvun ja bruttokansantuotteen perusteella.

Jos tuo määrä ylittyisi 1,5-kertaisesti, turvapaikanhakijoita lähetettäisiin muihin maihin.

Jos jokin maa ei ottaisi sille esitettyä määrää turvapaikanhakijoita, sille määrättäisiin 250 000 euron sakko turvapaikanhakijaa kohden.

Turkkilaisten viisumipakkoa esitetään osittain kumottavaksi

Komissio esittää lisäksi, että turkkilaiset saisivat matkustaa Eurooppaan lyhyelle lomalle ja liikematkalle ilman viisumia.

Turkin viisumivaatimuksien helpottamista koskevasta esityksestä kertoi ensimmäisten joukossa kilpailukomissaari Margarethe Vestager Twitterissä.

Komission mukaan Turkki on täyttänyt suurimman osan sille asetetuista vaatimuksista ja EU-maita kehotetaan hyväksymään osittainen viisumivapaus kesäkuun loppuun mennessä.

Viisumihelpotusesitys on osa laajempaa pakettia, jonka EU on tarjonnut Turkille. Turkille on muun muassa luvattu kuusi miljardia euroa Syyriasta tulleiden pakolaisten auttamiseksi.

Turkki toivoo viisumihelpotuksen pikaista toteutumista

Turkin EU-suhteesta vastaava ministeri Volkan Bozkir toivoo, että esitys Turkin osittaisesta viisumivapaudesta toteutuisi kesäkuun loppuun mennessä, kuten komissio esittää.

Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu puolestaan sanoi Ankarassa, että sopimus avaisi uuden vaiheen EU:n ja Turkin suhteissa.

Komission esitys kohdannee vastustusta

Turvapaikanhakijoiden kohtelua koskevaa Dublin-järjestelmää esitetään uudistettavaksi, jotta EU:n rajalla olevien maiden kuten Kreikan ja Italian taakka helpottuisi.

Monet EU-maat ovat kuitenkin olleet haluttomia ottamaan lisää vastuuta turvapaikanhakijoista. Kiihkeimmin taakanjakoa ovat vastustaneet itäisen Euroopan maat, kuten Puola ja Unkari.

Lähteet: Reuters, Yle