Kannattaako itseensä investoida? Yhden ihmisen valinnat heijastuvat myös läheisiin

Liikkumattomuudesta koituu lihava lasku koko yhteiskunnalle. Jokaisen valinnoilla on siis merkitystä. Koulutus puolestaan lisää henkistä hyvinvointia, mitä ei voi mitata rahassa.

Kuva: Julia Sieppi / Yle

Koulutuksella (siirryt toiseen palveluun) on terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan selkeä yhteys ihmisten hyvinvointiin. Suotuisasti kehittyneet alueet ovat yleensä yliopistokaupunkeja, jotka ovat vuosien aikana keränneet alueelle myös korkeasti koulutettuja.

Kainuussa korkea-asteen koulutus on rajallista, mutta koulutustaso on viime vuosina hieman kohentunut ja ero valtakunnan tasoon kaventunut, sanoo aluekehitysasiantuntija Jouni Ponnikas Kainuun Liitosta.

– Ammattikorkeakoulu houkuttelee tänne opiskelijoita ja esimerkiksi pelialalle on syntynyt yrityksiä. Sellaisia pitäisi saada enemmän, koska se toisi alueelle taloudellista vaurautta, mikä parantaisi työllisyyttä ja hyvinvointia.

Vuonna 2012 tehty päätös opettajankoulutuksen alasajosta kirpaisee Kajaanissa yhä.

– Meillä ei ole enää opettajankoulutusta, joten katukuvassa ei ole yhtä paljon nuoria ja nuoria aikuisia kuin aikaisemmin. Se vaikuttaa alueen yleiseen mielialaan ja tunnelmaan.

Pystyisimme säästämään ison summan sillä, että jokainen huolehtisi omasta liikkumisestaan enemmän.

Matias Ronkainen

Opintolainan turvin opiskeleva ei välttämättä pidä koulutusta aina järkevänä investointina, varsinkin jos valmistuu työttömäksi. Ponnikas sanoo kuitenkin, että koulutus tuo henkistä hyvinvointia, mitä ei voi rahassa mitata.

– Uskon, että tulevaisuudessa opiskelija voi opiskella yhä useammin verkossa eli lähes missä tahansa. Se ei ole enää niin paikkaan sidottua. Ja jos ammattikorkeakouluun tulisi lisää maisteritason koulutuksia, se voisi avata Kainuulle uusia mahdollisuuksia.

Liikkumattomuudesta lihava lasku

Koulutustaso on yksi selittävä tekijä myös sen taustalla, että Kainuu on edelleen maan lihavuustilastojen kärkipäässä, sanoo terveysliikunnankehittäjä Matias Ronkainen Kainuun Liikunnasta.

– Kainuun koulutustaso on ollut muuta maata alhaisempi, ja sen on todettu vaikuttavan ihmisten terveyteen, liikunnan harrastamiseen ja ylipaino-ongelmaan. Toinen osatekijä on tietysti se, että meillä on pitkät etäisyydet, joten autoa käytetään liikkumiseen paikasta toiseen.

Ekaluokkalaisia sauvakävelyllä. Arkistokuva. Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle

Ronkaisen mukaan ihmisten liikkumattomuus on suuriongelma koko maassa. Siitä aiheutuu henkilökohtaisten haittojen lisäksi kallis lasku yhteiskunnalle.

– Kainuun osalta puhutaan 40–70 miljoonasta eurosta vuodessa, mitä liikkumattomuus aiheuttaa. Siitä tulee paljon erilaisia sairauksia, mihin lasketaan mukaan myös hoitokulut, sairauspoissaolot, työpanosmenetykset ynnä muut. Pystyisimme säästämään ison summan sillä, että jokainen huolehtisi omasta liikkumisestaan enemmän.

Muutos näkyy myös lähipiirissä

Kainuun Liikunnan terveysliikunnankehittäjä Matias Ronkainen on vakuuttunut siitä, että jokaisen ihmisen tekemillä valinnoilla on vaikutusta. Hän puhuu lumipalloefektistä eli siitä, miten yhden ihmisen elämäntapamuutos vaikuttaa myös hänen lähipiiriinsä.

Tulevaisuudessa opiskelija voi opiskella yhä useammin verkossa eli lähes missä tahansa.

Jouni Ponnikas

– Tämä on ollut havaittavissa, kun olemme tehneet liikunta- ja ravitsemusneuvontaa ympäri Kainuuta. Jos siellä äiti tai isä alkaa muuttamaan ruokavaliotaan, niin puoliso ja lapset lähtevät siihen helposti mukaan. Se näkyy koko perheen hyvinvoinnissa. Parhaassa tapauksessa siihen otetaan mukaan naapurit, sukulaiset ja kaveritkin, Ronkainen kertoo.

Aluekehitysasiantuntija Jouni Ponnikas on samaa mieltä. Lapsena saatu malli vanhemmilta periytyy, hän sanoo.

– Varsinkin turmiolliset mallit ovat opittuja malleja, ja niitä on vaikea muuttaa. Kainuussa on havaittu jopa ylisukupolvista syrjäytymistä. Meidän pitäisi pystyä tarttumaan ilmiön ääripäihin, silloin sillä olisi suurimmat vaikutukset hyvinvointiin ja kustannuksiin, Ponnikas toteaa.

9.5. klo 6.09 korjattu Ponnikkaan titteli aluekehitysasiantuntijaksi.