Australialaiset aktivistit valtasivat asunnottomille kodin

Aktivistit ovat vallanneet tyhjiä asuntoja Melbournessa löytääkseen ratkaisuja asunnottomuuteen. Kodittomuus piinaa erityisesti Australian alkuperäiskansaa: neljännes asunnottomista on aboriginaaleja.

Ulkomaat
Miehiä ja banderolleja vallatun talon pihalla.
Bendigo Streetin talonvaltaajat haluavat auttaa kodittomia. Kalle Erkkilä

“Asuntoja, ei vankiloita”, julistaa banderolli vallatun talon seinässä Melbournen Collingwoodissa.

Bendigo Street -kadulla sijaitseva hyväkuntoinen neliö on sisustettu kierrätetyillä kalusteilla. Talonvaltaajat kokkaavat keittiössä roskiksesta dyykattua ruokaa. Makuuhuoneiden lattiat on vuorattu patjoilla, joille asunnottomat ovat tervetulleita nukkumaan.

Kaikki alkoi siitä, kun maaliskuun puolivälissä kolme koditonta naista muutti tyhjään rakennukseen Bendigo Streetille. Kolmen päivän jälkeen poliisit kuitenkin häätivät heidät pois.

Aktivistit valtasivat seuraavana päivänä samalta kadulta tyhjän asunnon. Valtauksella haluttiin protestoida häätöä ja tuoda esiin keinoja asunnottomuuden ratkaisemiseksi.

Virkamiesten hitaus ärsytti

Asunnot ovat olleet jo kaksi vuotta tyhjinä, ja virkamiehet ovat luvanneet majoittaa niihin asunnottomia, kertoo Spike, joka on yksi valtaajista. Hän haluaa esiintyä jutussa lempinimellään.

– Mutta mitään ei ole tapahtunut. Siksi päätimme itse tehdä asialle jotakin. Asunto on perustavanlaatuinen ihmisoikeus, Spike sanoo.

Vallatussa talossa asuva Spike.
Spike on yksi talonvaltaajista, jotka kyllästyivät hallituksen hitaisiin toimiin.Kalle Erkkilä

Spike on mukana Homeless Persons' Union of Victoria (HPUV) -järjestön toiminnassa, joka tukee asunnottomia Victorian osavaltiossa. Järjestö on myös valtauksen päätoimija.

Victoriassa on kuusi miljoonaa asukasta, joista 25 000 on vailla vakituista asuntoa. Vertailun vuoksi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn mukaan Suomessa oli vuonna 2015 yhteensä 7 898 asunnotonta.

Asuntoja seisoo tyhjillään

Bendigo Street -kadun asunnot oli tarkoitus purkaa uuden valtaväylän tieltä. Tien piti yhdistää Melbournen itä- ja länsiosat, mutta sen rakentamisesta vetäydyttiin huhtikuussa 2015.

HPUV:n mukaan viranomaiset eivät ole tiedottaneet, mitä tyhjiksi jääneille taloille tehdään. Järjestö vaatii, että ne tulisi välittömästi muuttaa julkisiksi vuokra-asunnoiksi.

Sanomalehti Herald Sunin mukaan tyhjiä asuntoja on pelkästään Melbournessa yli 80 000. Samaan aikaan julkisiin vuokra-asuntoihin on tällä hetkellä jonossa 33 000 ihmistä.

– Valtaamme taloja, koska se on konkreettinen tapa auttaa kodittomia. Haluamme myös saada heidän äänensä kuuluviin, Spike sanoo.

Mies soittaa kitaraa.
Ennen valtausta Bendigo Steetin asunnot olivat kaksi vuotta tyhjillään.Kalle Erkkilä

Hänen mukaansa naapurustossa valtaus on otettu hyvin vastaan, sillä aktivistit ovat pyrkineet avoimeen vuorovaikutukseen lähialueen asukkaiden kanssa. Hän kertoo, että poliisi kuitenkin vierailee kadulla joka päivä.

– On vain ajan kysymys, milloin joudumme lähtemään täältä, koska valtaukset ovat joka tapauksessa aina väliaikaisia. Tämä on tosin kestänyt yllättävän pitkään, hän sanoo.

Aborginaalit kärsivät eniten

Valtaajat pyrkivät tukemaan Australian alkuperäisasukkaita eli aboriginaaleja, jotka kärsivät suhteellisesti eniten asunnottomuudesta.

Australian terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan 27 prosenttia asunnottomista on aboriginaaleja. Alkuperäiskansan osuus kokonaisväestöstä on kolme prosenttia.

Reservaatista Bendigo Streetille muuttanut aboriginaali Djuran on asunut vallatussa talossa nyt yli kuukauden.

– Heikko yhteiskunnallinen asemamme ei johdu pelkästään meistä itsestämme, vaan taustalla on vuosisatoja kestänyt rakenteellinen syrjintä ja rasismi. Se selittää syitä myös asunnottomuuden taustalla, hän kertoo.

Vallatun talon asukas seisoo ovensuussa.
Aboriginaali Djuran on asunut vallatussa talossa nyt yli kuukauden. Australiassa 27 prosenttia asunnottomista on aboriginaaleja.Kalle Erkkilä

Lähtökohdat vaikuttavat

Queenslandin yliopiston tutkijoiden Paul Memmotin ja Catherine Chambersin mukaan alkuperäisväestön asunnottomuuteen vaikuttavat pitkäaikaiset syyt.

Taustalla voi olla lapsuudesta alkanut laitostuminen ja yhteiskunnallinen syrjäytyminen aboriginaalien reservaateissa sekä pakotettu sopeutuminen vieraaseen kulttuuriin.

Djuran aikoo asua Bendigo Streetillä niin kauan, kunnes hänet häädetään.

– Tämä maa on alun perin ryöstetty meiltä, joten koen oikeudekseni asua vallatussa talossa, Djuran sanoo.

Toimittaja Kalle Erkkilä