Boikotti kuohuttaa israelilaista toimitusjohtajaa – "antisemitismia ja ekoterrorismia"

Yritys toisensa jälkeen pakkailee laukkujaan Israelissa ja Länsirannalla, mistä kansainvälinen boikottiliike on ottanut kunnian itselleen. Boikotti herättää raivoa, mutta se on saanut israelilaiset myös miettimään, kuinka kalliiksi Länsirannan miehitys käy.

Ulkomaat
Daniel Birnbaum.
Soda Streamin toimitusjohtaja Daniel Birnbaum kiistää boikotin vaikutukset tehtaan sulkemiseen. Eero Mäntymaa / Yle

Muutama kuukausi sitten palestiinalaisen Nabil Bsharatin elämä oli mallillaan. Oli suuri talo ja työ, jossa Bsharat oli niin israelilaisten kuin palestiinalaistenkin työntekijöiden esimies. Parasta oli kuitenkin palkka.

– Tienasin lähes 1 500 dollaria kuukaudessa. Se on kolme kertaa enemmän kuin Länsirannalla keskimäärin, Bsharat huokaa.

Bsharatin työpaikka oli israelilaisen Soda Streamin tuotantolaitos. Yhtiö valmistaa Suomessakin suosittuja hiilihapotuslaitteita.

Soda Streamista tuli kansainvälisen boikottiliikkeen silmätikku, sillä yksi sen tehtaista sijaitsi Maale Adumminin siirtokunnassa. Siis alueella, joka kansainvälisen lain mukaan ei kuulu Israelille.

Viime vuoden lopulla Soda Stream tiedotti boikotoijille ilosanoman: Länsirannan tehdas suljetaan ja tuotanto siirretään Israelin puolelle. Bsharat ja 500 muuta palestiinalaista menettivät työnsä.

– Minä olen siirtokuntia vastaan niin kuin kuka tahansa palestiinalainen. Työskentelemme siirtokunnissa koska perheemme tarvitsevat ruokaa ja katon pään päälle, Bsharat sanoo.

Nabil Bsharat.
Nabil Bsharat menetti työpaikkansa, kun israelilainen Soda Stream sulki tuotantolaitoksensa Länsirannalla. Eero Mäntymaa / Yle

"Antisemitistejä ja ekoterroristeja"

Soda Streamin toimitusjohtaja Daniel Birnbaum kiistää boikotin vaikutukset tehtaan sulkemiseen. Se ei kuitenkaan vähennä kiukkua boikotoijia kohtaan.

– On päivänselvää, että he ovat antisemitistejä ja ekoterroristeja, joiden tavoite on tuhota Israel, Birnbaum täräyttää.

Hallituksen kanta on samansuuntainen. Boikotin kannattaminen on ollut Israelissa laitonta vuodesta 2011.

Birnbaum on kuitenkin vihainen myös hallitukselle, joka ei antanut yhdellekään Länsirannan tehtaan palestiinalaiselle työntekijälle työlupaa Israeliin.

– Se oli rangaistus meille, koska meidän luultiin taipuneen boikottiliikkeen edessä. Ja he halusivat keinon syyttää boikottiliikettä palestiinalaisten työpaikkojen menetyksestä.

Miehityksen ylläpitäminen maksaa miljardeja sekeleitä

Miehitetyllä alueella toimiminen näyttäisi kuitenkin houkuttelevan yhä vähemmän kansainvälisiä suuryrityksiä.

Esimerkiksi brittiläinen turvallisuusyhtiö G4S ilmoitti maaliskuussa lopettavansa toimintansa Israelissa, jossa se ylläpitää vankiloita. Viime vuonna samanlaisen ilmoituksen teki ranskalainen Veolia, joka oli mukana rakentamassa kevytraidetta Jerusalemista läheisiin siirtokuntiin.

Uutiset ovat nostaneet boikotin kestopuheenaiheeksi israelilaisessa mediassa, vaikka yritykset kiistävätkin boikotin vaikutuksen päätöksiin. Israelin miehityspolitiikan taloudellisia vaikutuksia tutkinut israelilainen taloustieteilijä Shir Hever pitää tätä pötypuheena.

– He haluavat tehdä rahaa. On pahaksi bisneksille, jos yritys tulee tunnetuksi ihmisoikeusrikkomusten tukemisesta, Hever sanoo.

Kun israelilaiset näkevät Veolian kaltaisten yritysten lähtevän, psykologinen vaikutus on valtava.

Amerikkalaisen Rand-tutkimusjärjestön mukaan ulkomaiset sijoitukset Israeliin putosivat lähes puolella vuodesta 2013 vuoteen 2014, jolloin Israel pommitti Gazaa. Sama raportti arvioi boikottiliikkeen jatkuessaan kustantavan Israelille 47 miljardia dollaria kymmenessä vuodessa.

Hever itse on boikottiliikkeen tukija. Hän väittää, että boikotin tarkoitus ei ole tuottaa Israelille taloudellista hallaa.

– Boikotin tarkoitus on vaikuttaa poliittisesti ja herättää keskustelua. Kun israelilaiset näkevät Veolian kaltaisten yritysten lähtevän, psykologinen vaikutus on valtava. Se lähettää viestin, että se mitä teette, ei ole hyväksyttävää.

Soda Streamin toimitusjohtajan antisemitismisyytöksiä israelilainen ja juutalainen Hever pitää naurettavina.

– Siitäkin syystä, että niin monet juutalaiset yhteisöt tukevat boikottia.

Hieman yllättäen kuitenkin myös Birnbaum löytää boikottiliikkeestä jotain hyvää.

– Boikotti saattaa pakottaa hallituksen etsimään palestiinalaisten kanssa ratkaisua. Sitä hallitus tai palestiinalaishallinto eivät tällä hetkellä tee.