Hämäläisviljelijä: "Tällaista säätä kun jatkuisi pari-kolme viikkoa"

Kevät harppoo nyt aimo askelia kohti kesää. Päivälämpötilojen kohoaminen parinkymmenen asteen tuntumaan on saanut luonnon vihertymään silmissä. Hämäläisviljelijät ovat aloittelemassa kevättöitään. Muutamiin viime vuosiin verrattuna pelloille päästään tänä keväänä muutama päivä myöhässä.

Hämeen maakunta (hist.)
Traktori kylvötöissä pellolla
Timo Leponiemi / Yle

Hämäläisviljelijät aloittelevat jo kevättöitään. Viime vuosiin verrattuna pelloille päästään tänä keväänä muutama päivä myöhässä.

Peltotöiden aloittamista ovat jarruttaneet lähinnä huhtikuun viimeisen viikon runsaat sateet. Osa pelloista onkin vielä liian märkiä kevättöihin, pohtii renkolainen maanviljelijä Tapio Komeri.

Valkovuokkoja
Valkovuokot ovat yksi kevään merkki.Timo Leponiemi / Yle

– Näytti aika huonolta tuossa vielä viime viikon lopulla, mutta nyt nämä "helteet" ovat auttaneet, että ihan parissa päivässä pellot ovat kuivuneet tosi hyvin.

Viljelijät toivovat, että poutasää kestäisi vielä muutaman viikon.

– Tällaista säätä kun vaan nyt jatkuisi pari-kolme viikkoa, niin saataisiin nämä hommat pois. Sitten saisi vaikka sataakin, kun saadaan kylvöt tekoon, toteaa Komeri.

Hiirenkorvat kertovat keväästä

Kevään tulo on toukokuun alussa lähellä normaalia aikataulua. Sen voi päätellä esimerkiksi koivujen hiirenkorvalle tulosta. Aikaisina keväinä koivut ovat alkaneet vihertää muutamia päiviä ennen vappua, myöhäisempinä keväinä vasta toukokuun toisella viikolla.

Koivun hiirenkorvilla oleva oksa sormien välissä
Timo Leponiemi / Yle

Nyt hiirenkorvalle päästiin pari päivää vapun jälkeen. Kun maassa on sateiden jäljiltä reippaasti kosteutta ja lämpöäkin riittää, vauhti luonnossa kiihtyy lähipäivinä melkoisesti.

Kevät laahasi huhtikuussa

Vuorokauden keskilämpötilat kohosivat Hämeessä nollan yläpuolelle maaliskuun lopulla eli varsin tavanomaiseen aikaan. Sen jälkeen kevään tulo kuitenkin laahasi ja keskilämpötilat nousivat kunnolla viiden asteen yläpuolelle vasta pari päivää ennen vappua. 2000-luvulla vain kerran tämä lämpeneminen on jäänyt toukokuun puolelle.

Huhtikuu oli Hämeessä reilut puoli astetta keskimääräistä lämpimämpi. Huhtikuussa sadetta saatiin tuplaten tavanomaiseen verrattuna, sillä loppukuusta Hämeessä oli useampiakin runsassateisia päiviä.