1. yle.fi
  2. Uutiset

Riihimäen Teatteri aloittaa yt-neuvottelut – tavoitteena turvata ammattiteatteritoiminta

Riihimäen Teatterin tulorahoitus ensi vuodelle on noin 100 000 euroa pienempi kuin budjetoidut menot. Säästökohteita etsitään yt-neuvotteluiden avulla.

teatteritaide
Naisia teatteriesityksessä
Aki Loponen / Loma Graphics Oy

Riihimäen Teatteri aloittaa yhteistoimintaneuvottelut ensi viikon maanantaina. Yhtiö antoi keskiviikkona työntekijöilleen neuvotteluesityksensä yt-neuvotteluiden käynnistämisestä.

– Tarkoituksena on käydä henkilökunnan kanssa varsin keskusteleva ja yhteisymmärrystä hakeva yt-neuvottelu. Yhteistuumin löytää teatterin toiminnoista se 100 000 euroa, millä me voisimme turvata ammattiteatteritoiminnan jatkuminen Riihimäellä, kertoo teatterin toimitusjohtaja Matti Arnkil.

Riihimäen Teatteri tekee yhteistyötä Hämeenlinnan Teatterin kanssa. Uutena yhteistyökumppanina on Tanssiteatteri Minimi, jonka kanssa riihimäkeläisteatteri virittelee akseliteatteritoimintaa. Yhteistyöstä on merkittävää hyötyä, Arnkil sanoo.

Matti Arnkill hotelli Scandicin aulassa
Toimitusjohtaja Matti Arnkil uskoo, että toukokuun lopulla tiedetään mitä täytyy tehdä, jotta säästöjä syntyy.Miki Wallenius / Yle

– Jos me nyt ennakoidaan, että kaupungin avustus teatterille laskee ensi vuonna 120 000 euroa ja sen lisäksi mitä luultavimmin myös meidän valtionosuus pienenee, ja me haemme yt-neuvotteluilla 100 000 euron säästöä meidän toiminnastamme, niin kyllä avustustoiminnan pienenemistä tukee se, että me teemme yhteistyöratkaisuja.

Yt:t koskevat koko henkilökuntaa. Riihimäen teatterissa on tällä hetkellä neljätoista vakituista työntekijää.

– Tämän lisäksi käytetään laajalti vierailijoita, Arnkil kertoo. Viime vuonna meillä oli nelisenkymmentä työntekijää, mutta laskennallinen henkilötyövuosi oli kuitenkin 20.

Yt-neuvotteluiden viimeinen neuvottelukerta on näillä näkymin 23. toukokuuta. Riihimäen Teatterin toimitusjohtaja Matti Arnkil sanoo, että kaikista säästöpaineista huolimatta Riihimäellä pidetään taiteellisen toiminnan lippu korkealla.

– Ohjelmiston ja toiminnan puolesta tuntuu tosi hyvältä, vaikka taloudellisten paineiden puolelta tilanne ei olekaan mukava.

Riihimäen Teatterin ja Näyttämö 3T:n esitys The Grimm book of Horrors on valittu Tampereen teatterikesän pääohjelmistoon.

Lue seuraavaksi