1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Esitys jo valmiina: Kirjastojen varausmaksut aiotaan poistaa kokonaan – kokeilujen onnistumisesta erimielisyyttä

Yleisistä kirjastoista aiotaan poistaa varausmaksut. Yle Uutisten saamien tietojen mukaan tekeillä oleva uusi kirjastolaki poistaisi maksut jo ensi vuoden alusta lukien. Osalle kunnista maksujen poistaminen aiheuttaa ongelmia.

Kotimaan uutiset
Kirja lukulaitteessa
Markus Sjöberg / Yle

Paljonko olet valmis maksamaan, jotta saat varattua haluamasi kirjan kirjastosta? Pielavedellä Ylä-Savossa varausmaksu on kaksi euroa, mutta esimerkiksi Helsingissä se on nolla euroa.

Tulevaisuudessa maksuton varaus on vallitseva käytäntö kaikissa yleisissä kirjastoissa. Yle Uutisten saamien tietojen mukaan opetus- ja kulttuuriministeriössä on olemassa valmis esitys uudeksi kirjastolaiksi, joka poistaisi varausmaksut. Lakiesitys ei ole vielä julkinen, mutta ministeriöstä myönnetään, että lain keskeinen ajatus on maksuttomuus.

Maksuttomuuden taustalla on apulaisoikeuskanslerin sijaisen jo vuonna 2004 antama päätös, jonka mukaan kirjaston omien kokoelmien lainauksen on oltava maksutonta. Päätöksen mukaan tällä tarkoitetaan myös aineiston varaamista.

Varausmaksujen poistaminen nostaisi myöhästymismaksuja

Pielaveden kirjastossa asioivasta Katariina Hussosta varausmaksun poistuminen kuulostaa hyvältä.

– Ei se kynnyskysymys ole, mutta mukavahan olisi tietysti ilmaiseksikin saada, hän hymyilee.

Samaa mieltä on matkaopasta lainaustiskiltä noutamaan tullut Sari Karttunen.

– Onhan se hyvä, mutta voihan se raha mennä turhempaankin.

Pielaveden kirjastonjohtaja Sirpa Tyniä asia ei sen sijaan hymyilytä. Varausmaksun poistaminen tekisi kirjaston tuloihin muutaman tuhannen euron loven, joka olisi paikattava esimerkiksi myöhästymismaksuilla.

– Se iskisi heti ensimmäisenä eräpäivän jälkeisenä päivänä ja voisi olla ehkä vähän nykyistä korkeampi, hän suunnittelee.

– Tätä täytyy pohtia ja miettiä, koska tämä tieto tuli nyt aika äkkiä.

Kuopio arvioi menettävänsä 55 000 euroa

Opetus- ja kulttuuriministeriössä vallitsevan käsityksen mukaan kirjastojen varausmaksut ovat kunnille taloudellisesti merkityksettömiä. Ministeriöstä ei kuitenkaan löydy tietoa siitä, kuinka moni kirjasto niitä perii ja paljonko maksuja kertyy vuosittain.

Kunnissa sen sijaan menetykset osataan laskea. Esimerkiksi Kuopiossa varausmaksun poistaminen merkitsisi 55 000 euroa.

Lakiesitys ei etukäteistietojen mukaan sisällä minkäänlaista siirtymäaikaa. Kaikkia tuloihin syntyviä aukkoja ei uskota olevan mahdollista paikata pelkästään myöhästymismaksuja korottamalla.

– On varmaan karsittava menoista, pohtii Kuopion vs. kirjastotoimenjohtaja Päivi Savinainen.

– Myöhästymismaksujen korottaminen ei välttämättä tuo meille tuloa – eikä varmasti ainakaan 55 000:tta euroa.

Savinaisen laskujen mukaan menetys vastaa kymmenkunta prosenttia Kuopion kaupunginkirjaston aineistomäärärahoista. Hän olisi toivonut varausmaksujen osalta lakiin edes jonkinlaista siirtymäaikaa.

– Tämä vuosi on jo pitkällä, ennen kuin laki on valmis. Kunnat tekevät nyt jo talousarviota, joten kyllä meidän pitäisi pian tietää lain kustannusvaikutukset, hän harmittelee.

Helsingissä varausten määrä nousi ja tulot putosivat

Osa kirjastoista on jo vapaaehtoisesti lopettanut varausmaksujen perimisen, mikä on näkynyt myös varausmäärissä.

Helsingissä varausmaksuista luovuttiin jo vuonna 2015. Kirjastotoimenjohtaja Tuula Haaviston mukaan kyse on taloudellisesti merkittävästä asiasta, sillä sen seurauksena kirjasto menetti viime vuonna noin 400 000 euroa.

Haaviston mukaan varausmaksusta luopuminen on ollut muutenkin "järkyttävää", sillä varaukset ovat kasvaneet 856 000:sta runsaaseen miljoonaan.

– Ihmiset ovat muuttaneet käyttäytymistään ja toimivat nyt "verkkokauppamaisesti", hän puuskahtaa.

– Meidän olisi jotenkin pystyttävä hillitsemään tätä ilmiötä, mutta asiasta vasta keskustellaan.

Helsinki ei toistaiseksi peri maksua noutamatta jääneestä varauksesta.

Lapissa maksuttomuus tulossa jo syksyllä

Helsingin käytäntö poikkeaa esimerkiksi Joensuun seutukirjastosta, joka luopui varausmaksuista jo vuonna 2012. Siellä noutamattomasta varauksesta peritään euron maksu.

– Niitä ei ole kovin paljon, kertoo palvelupäällikkö Satu Lihavainen Joensuun seutukirjastosta.

Vastaavanlaisia ajatuksia on myös Lapin kirjastoon kuuluvilla kirjastoilla. Rovaniemen kaupunginkirjaston kirjastotoimenjohtajan Mikko Paajalan mukaan suunnitelmissa on poistaa varausmaksut tulevan syksyn aikana.

– Lähetämme nykyisin noin 40 000 noutoilmoitusta. Varausmaksuja tulee vuodessa noin 30 000 euroa.

Uusi kirjastolaki odottaa vielä opetusministerin hyväksyntää. Sen jälkeen vuorossa on laaja lausuntokierros ja eduskuntakäsittely. Voimaan uuden lain on määrä tulla tammikuussa 2017.

Lue seuraavaksi