1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Oleskelulupapäätöksiä syntyy kiihtyvällä tahdilla Lounais-Suomessa

Vastaanottokeskuksissa on hieman vähennetty paikkamäärää toukokuun alusta. Turvapaikanhakijoiden tulo Suomeen on rauhoittunut, ja keskukset ovat vajaakäytössä. Maahanmuuttovirasto on tehnyt tähän mennessä vähän päätöksiä oleskeluluvista. Puhuttelut ovat pahasti kesken.

turvapaikanhakijat
Leikkiviä turvapaikanhakijoiden lapsia Halikon vastaanottokeskuksen pihalla
Leikkiviä turvapaikanhakijoiden lapsia Halikon vastaanottokeskuksen pihalla.Petra Ristola / Yle

Lounaissuomalaisissa vastaanottokeskuksissa ollaan odottavalla kannalla. Viime syksyn suuren turvapaikanhakijamäärän jälkeen tilanne on rauhoittunut.

Hätämajoitusyksiköitä on lopetettu ja paikkamäärää vähennetty. Maahanmuuttoviraston mukaan vastaanottokeskusten majoituspaikkojen käyttöaste on noin 80 prosenttia.

– Kyllä, tilanne on rauhoittunut. Meillä on tilanne hyvin hallinnassa kaikissa keskuksissa, sanoo SPR:n Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pauli Heikkinen.

Puhuttelut vielä kesken

Maahanmuuttovirasto tekee turvapaikanhakijoiden puhutteluja tiivistyvällä tahdilla. Päätöksiä oleskeluluvista on tullut tähän mennessä vähän, mutta kesää kohti niitäkin tulee lisää.

Satakunnassa on tällä hetkellä reilut tuhat turvapaikanhakijaa. Vastaanottokeskuksiin tehdyn kyselyn mukaan myönteisiä päätöksiä on tehty hieman enemmän kuin kielteisiä. Turvapaikanhakijoista 30 on saanut päätöksen oleskeluluvasta, 25 on saanut kielteisen päätöksen.

Varsinais-Suomessa on tällä hetkellä noin 1 600 turvapaikanhakijaa. Heistä 55 on saanut oleskeluluvan ja 80 kielteisen päätöksen.

Halikon vastaanottokeskuksen noin 150 turvapaikanhakijasta osa odottaa vielä Maahanmuuttoviraston puhuttelua.

– Puhuttelun jälkeen aikaa kuluu noin 3–4 kuukautta ennen kuin minkäänlaista päätöstä tulee, sanoo Halikon vastaanottokeskuksen johtaja Marita Nikander.

Grafiikka oleskelulupapäätöstilanteesta
Yle Uutisgrafiikka

Tuleva hämärän peitossa

Huomattavaa on myös se, että rauenneita hakemuksia on paljon, monet ovat siis lähteneet pois maasta vapaaehtoisesti. Esimerkiksi Satakunnan SPR:n vastaanottokeskuksista on lähtenyt pois noin 70 turvapaikanhakijaa.

Tulevaisuus on kuitenkin hämärän peitossa, ja mahdolliseen uuteen, suureen turvapaikanhakijamäärään on varauduttu.

– Tulovirrat eivät ole vähentyneet. Koko ajan tulee ihmisiä hakemaan suojaa ja elämisen arvoista elämää täältä Euroopasta, kertoo SPR:n Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pauli Heikkinen.

Lue seuraavaksi