Porin perusturvan talous sakkaa: Asiakasmaksujen korotusta kiirehditään

Porin perusturvan budjettiylitys on kasvamassa. Perusturvajohtaja tuo lautakunnan päätettäväksi asiakasmaksujen korotukset.

perusturva
Lääkäri tarkastaa lapsen korvaa
Marjut Suomi / Yle

Porin perusturvalautakunta joutuu päättämään ensi viikolla kiireellä asiakasmaksujen korotuksista perusturvan talouden paikkaamiseksi.

Perusturvan budjetti on arvion mukaan ylittymässä selvästi yli viidellä miljoonalla eurolla. Perusturvajohtaja korostaa, että talousarviossa pysyminen edellyttää kaikkien aiemmin suunniteltujen sopeuttamistoimenpiteiden toteutumista ja asiakasmaksujen korotuksia.

Jos maksuja olisi korotettu vuoden alussa, olisi saatu kahden miljoonan parannus tulokseen. Toukokuussa tehty korotuspäätös parantaisi tilannetta 900 000 eurolla. Perusturvan virkamiehet korostavat, että jos asiakasmaksuja ja taksoja ei koroteta, talousarviossa pysyminen vaarantuu.

Aiemmin keväällä lautakunta hylkäsi ehdotuksen maksujen nostosta. Asiaan piti palata uudestaan vasta kesäkuussa. Asiakasmaksut kohoaisivat yli neljänneksellä niin, että esimerkiksi lääkärimaksu olisi jatkossa 20,90 euroa ja lyhytaikaisen laitoshoidon hoitopäivämaksu 49,50 euroa.