Käräjäoikeus: Alastonkuvan levittäminen somessa vakavampaa kuin pahoinpitely

Keski-Pohjanmaan käräjäoikeus pitää alastonkuvan levittämistä sosiaalisessa mediassa vakavampana rikoksena kuin tavallista pahoinpitelyä. Alastonkuvan jakamisesta Instagramista lankesikin ankara sakkorangaistus. Pienessä WhatsApp-ryhmässä kuvan levittänyt välttyi puolestaan rangaistukselta.

Kotimaa
Lakikirjat, laki, oikeus, oikeudenkäynti, laillisuus, lakitieto, Suomen laki
Antti Laakso / Yle

Oikeus tuomitsi nuoren naisen yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä 60 päiväsakkoon (yhteensä 360 euroa) ja 1 200 euron vahingonkorvaukseen.

Nainen oli jakanut puolitoista vuotta sitten luvatta alastonkuvan toisesta naisesta Instagramiin, jossa hänellä oli 747 seuraajaa eli heillä kaikilla oli mahdollisuus nähdä kuva välittömästi, kun nainen latasi sen netin kuvapalveluun.

Naisen kertoman mukaan hän jakoi kuvan hetken mielijohteesta kahden aikaan yöllä ja se ehti olla Instagramissa vain puoli minuuttia. Uhri sai kuvasta kymmenen yhteydenottoa, ja lisäksi uhrille tuntematon mies oli näyttänyt sitä hänelle.

Syyttäjä oli vaatinut naiselle rangaistusta törkeästä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä. Oikeuden mukaan törkeän tekotavan tunnusmerkistö ei kuitenkaan tässä tapauksessa täyttynyt. Lain mukaan teko on törkeä, jos se aiheuttaa suurta kärsimystä uhrille.

Käräjäoikeuden mukaan alastonkuvan levittäminen on__omiaan aiheuttamaan _suurta kärsimystä. Laki kuitenkin edellyttää, että teolla _on tosiasiallisesti aiheutettu suurta kärsimystä, jolla tarkoitetaan esimerkiksi seksuaalirikoksen uhriksi joutumista tai että seurauksena on itsemurhayritys tai vakava mielenterveyden häiriö. Tämänkaltaisista seurauksista ei ollut tässä tapauksessa näyttöä, joten törkeän tekomuodon tunnusmerkistö ei täyttynyt.

– Syyksi luetusta teosta on rangaistukseksi säädetty vain sakkoa. Käräjäoikeus katsoo, että tässä tapauksessa rangaistuksen on oltava ankara – ankarampi kuin esimerkiksi tavallisesta pahoinpitelystä, kirjoittaa oikeus tuomion perusteluissaan.

Kuvan jakamisesta pienessä WhatsApp-piirissä ei rangaistusta

Samassa yhteydessä syytteessä oli myös nuori mies samaisen kuvan edelleen jakamisesta WhatsApp-ryhmässä. Hän oli ottanut kuvakaappauksen naisen Instagramiin jakamasta kuvasta ja lähettänyt sen edelleen pikaviestipalvelu WhatsAppin kautta yhdelle ystävälleen sekä yhteen WhatsApp-ryhmään, jossa oli hänen lisäkseen jäseninä kaksi muuta eli kaikkiaan kolmelle henkilölle.

Yksityiselämää koskevan tiedon levittämisen tunnusmerkistöön kuuluu, että teko tehdään joukkotiedotusvälineitä käyttäen tai tieto saatetaan muutoin lukuisten henkilöiden nähtäväksi. Oikeuden mukaan on selvää, että kolme henkilöä ei ole lain tarkoittama suuri joukko. Näistäkin yksi oli jo nähnyt kuvan aiemmin Instagramissa. Siksi oikeus hylkäsi syytteen.

Syyttäjän mielestä mies ja nainen olivat toimineet yksissä tuumin, mutta oikeus uskoi syytettyjen kertomuksia siinä, että he toimivat itsenäisesti.