1. yle.fi
  2. Uutiset

Oletko ihmetellyt mitä nämä laatikot ovat? – Pömpelit laskevat autoja, jotta tulevaisuuden korvat säästyisivät melulta

Kuopion kaupunki tekee meluselvitystä ja mittaa sen vuoksi liikennemääriä ympäri kaupunkia. Samanlaisia selvityksiä tehdään muuallakin Suomessa ja muissa EU-maissa, jotta saataisiin tietoa ihmisten altistumisesta melulle. Käytännössä melun vähentäminen voi viedä vuosia tai jopa vuosikymmeniä.

äänisaaste
Liikenteen määrää laskeva laite valopylväässä
Keijo Salokangas / Yle

Kuopion kaupunki mittaa liikennemääriä kevään ajan eri puolilla kaupunkia. Mittaukset liittyvät EU:n meluselvitykseen, jota tehdään kaikissa yli sadantuhannen asukkaan taajamissa unionin alueella. Selvitys koskee tieliikenne-, raide- sekä lento- ja teollisuusmelun mittausta.

Mittarit eivät mittaa ääntä vaan liikennemääriä.

– Pitkin Kuopiota on liikenteen laskentaan liittyviä pömpeleitä. Ne laskevat, kuinka monta autoa kyseisellä kadunpätkällä liikkuu, selventää ympäristönsuojelutarkastaja Erkki Pärjälä Kuopion kaupungilta.

Meluselvitys koskee niin laajoja alueita, että ääntä mittaamalla olisi mahdotonta selvittää suuria meluvyöhykkeitä. Pärjälä kertoo, että liikennemäärien ja laskentamallien avulla saadaan selvitettyä melu varsin tarkkaan kokonaisille kaupunkialueille.

Melun vähentäminen vie vuosia

Meluselvityksen tarkoituksena on saada tietoa, miten ihmiset altistuvat melulle eri puolilla EU:ta. Toiveissa on melun vähentäminen.

Selvitysten jälkeen voi viedä vuosia, ennen kuin melutasoa saadaan käytännössä laskettua.

– Puhutaan vuosista, jopa vuosikymmenistä, ennen kuin radikaalisti päästään vaikuttamaan. Ilman EU:n selvityksiäkin on huomattu, että meluntorjuntaan on vaikea saada rahoitusta. Esimerkiksi Kuopiossa on ottanut vuosia, että meluesteiden hankkiminen on onnistunut moottoritielle, Pärjälä pohtii.

Pärjälä kertoo, että kaupunkialueiden melun vähentäminen on vielä mutkikkaampaa, sillä meluesteet harvoin soipivat kaduille. Katuja voi hiljentää paremmin nopeusrajoituksilla tai muilla liikennejärjestelyillä.

Suomessa EU:n meluselvitystä tehdään Kuopion lisäksi Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa, Tampereella, Lahdessa, Oulussa ja Jyväskylässä.

Lue seuraavaksi