1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Ympäristölupa on suuri haaste ampumaradan pidolle

Tiukat ympäristövaatimukset rajoittavat ammuntaharrastusta Lapissa. Ampumaradan ympäristölupa voi maksaa kymmeniä tuhansia euroja. Rekisteröityjä ampumaratoja on Lapissa lähes yhdeksänkymmentä, mutta esimerkiksi haulikkoammuntaa voi harrastaa vain parillakymmenellä radalla.

luonto
Lapissa pääsee ampumaan haulikkolajeja vain parillakymmenellä ampumaradalla.
Lapissa pääsee ampumaan haulikkolajeja vain parillakymmenellä ampumaradalla.Raimo Torikka / Yle

Lapissa on Lapin liiton selvityksen mukaan lähes 90 ampumarataa. Suuri osa näistä on varsin pienellä käytöllä ja luokitellaan siten vähäiseksi ampumaradaksi. Vuosittain näillä radoilla ammuntamäärä jää alle 10000 laukauksen, pääosin kuitenkin vain muutamia tuhansia laukauksia.

Noin kolmannes radoista on luokiteltu seutukunnallisesti merkittäviksi. Periaatteena on, että jokaisessa kunnassa olisi vähintään yksi seutukunnallisesti merkittävä ampumarata.

Vain viisi ampumarataa luokitellaan maakunnallisesti merkittäviksi, ampumaurheilukeskuksiksi. Näillä radoilla voi harrastaa monipuolisesti ammuntaa. Rovaniemellä kaksi rataa, lisäksi yksi Torniossa, Ylitorniolla ja Sodankylässä. Laukausten määrä näillä radoilla on 100000-300000. Sodankylän varuskunnan radalla laukauksia on jopa tuplasti.

Ampumaratoja säätelevä ampumaratalakiuudistus tuli voimaan kesäkuussa 2015. Tämän perusteella ampumaradat luokitellaan kahteen luokkaan.

Ampumaurheilukeskuksella tarkoitetaan ampumarataa, jossa on useiden lajien ratoja ja jolla saadaan ampua yli 300 000 laukausta vuodessa. Vähäisellä ampumaradalla tarkoitetaan ampumarataa, jolla on tarkoitettu ammuttavaksi enintään 10 000 laukausta vuodessa.

Isoilla isommat lupavaatimukset

Suurille ampumaradoille ovat suuret vaatimukset. Tästä esimerkkinä on Pahkamaan ampumarata Rovaniemellä. Ampumarataa käyttävät Rovaniemen Ampujat ja Metsäveikot, RAM ry., Puolustusvoimat, poliisi ja rajavartiolaitos.

RAM on Puolustusvoimien vuokralaisena ja vastaa kahdesta omasta luodikkoradasta sekä kolmesta haulikkoradasta. Lisäksi alueella on 25 m pistoolirata, 50 m rata ja kaksi rynnäkkökiväärirataa.

Melukartoitus oli varmaan se arvokkain osa, 20000 - 30000 euroa.

Martti Muukkonen

- Kovasti on erilaisia pelisääntöjä. Puolustusvoimilta osaltaan omat säännöt ja sitten meillä on täällä ympäristölupa. Ne edellyttävät meiltä eri vuodenaikoihin liittyviä toimenpiteitä. Yleinen siisteys ja joka radalta kaikki laukaukset kirjataan ylös ja raportoidaan sitten ympäristöviranomaiselle ja vuokranantajalle, kertoo RAM ry:n kunniapuheenjohtaja Martti Muukkonen.

Pahkamaan ampumaradan ympäristölupaa varten jouduttiin tekemään laajat selvitykset.

- Täällä tehtiin maaperä- ja vesikartoitus, sovittiin vesinäytteiden seurannasta ja sen jälkeen tehtiin melukartta tästä koko alueesta. Melukartoitus oli varmaan se arvokkain osa, se oli 20000 - 30000 euroa, muistelee Martti Muukkonen vuonna 2009 voimaan tulleen ympäristöluvan selvitysten kustannuksia.

Maaperä- ja pohjavesiselvitykset maksavat myös 5000-10000 euroa. Lisäksi vesinäytteiden analysointi kahdesti vuodessa maksaa muutamia satoja euroja. Ampumaradan käytöstä on siis maksettava, jotta kulut saadaan kuoletettua vuosien kuluessa.

Ympäristölupa voi olla liikaa

Ympäristölupaprosessi voi joskus koitua ylivoimaiseksi joillekin seuroille. On esimerkkejä, että ampumarata on jouduttu sulkemaan, koska lupaprosessin vaatimia selvityksiä ei ole pystytty toteuttamaan.

Tästä on esimerkkinä Ketolan ampumarata Kemijärvellä. Se jouduttiin sulkemaan kun rahat loppuivat seuralta ja ympäristölupaprosessi jouduttiin keskeyttämään.

Noin kolmanneksella Lapin radoista on voimassaoleva ympäristölupa, osalta sitä ei ole edes vaadittu, koska toiminta on niin pientä tai satunnaista.

Pahkamaan osalta kustannukset jaettiin puolustusvoimien kanssa. Merkittävä syy tiukkaan ympäristöseurantaan on usein haulikkoammunta. Lapissa vain reilulla parillakymmenellä radalla voi ampua haulikolla.

Pahkamaalla monipuoliset mahdollisuudet

Lapissa ns. ampumaurheilukeskuksia on kuusi. Keminmaassa Hietakaulan ampumarata, Torniossa Laivakankaan ampumarata, Ylitorniolla Pessalompolon ampumarata, Sodankylässä varuskunnan ampumarata sekä Rovaniemellä Pahkamaan lisäksi Toramon ampumarata.

Seuran jäsen pystyy vaikka ympäri vuoden harrastamaan.

Pekka Vertanen

Pahkamaan ampumaradalla voi harrastaa 25 m radalla pistoolilajeja, laajasti luodikkolajeja sekä haulikkolajeja. Haulikkoratoja on käytössä kolme joilla voidaan ampua skeet- ja traplajeja.

- Täällä on aivan loistavat mahdollisuudet ja seuran jäsen pystyy vaikka ympäri vuoden harrastamaan. Rataa on pidetty auki läpi talven, kehuu aktiivinen haulikkoampuja Pekka Vertanen.

RAM ry. järjestää kahdesti viikossa myös muille kuin seuran jäsenille mahdollisuuden harrastaa haulikkoammuntaa Pahkamaalla. Yleiset harjoitukset alkavat toukokuun alusta alkaen keskiviikkoisin ja torstaisin klo 18.00.

Lue seuraavaksi