Katainen: Jos EU ei jaa vastuuta pakolaisista, muukin yhteistyö vähenee 

Turvapaikkapolitiikan uudistuksella yritetään estää maiden joutuminen kohtuuttoman taakan alle. Katainen myös antaisi Turkille viisumivapauden ja uskoo maan täyttävän loputkin ehdot pian.

Ulkomaat
Jyrki Katainen.
Jyrki Katainen.Laurent Dubrule / AOP

Suomen EU-komissaari Jyrki Katainen puolustaa vakaasti EU-komission esitystä uudesta turvapaikkapolitiikasta. Jos esitys vastuunjaosta ei saa kannatusta, koko EU:n yhtenäisyys voi olla vaarassa.

Komissio esittää, että maat joko ottaisivat turvapaikanhakijoita laskennallisen osuutensa mukaan tai maksaisivat.

Kataisen mielestä Suomenkin kannattaa hyväksyä vastuunjako.

– Voi olla että Suomi joskus on siinä tilanteessa, että Suomeen tulee enemmän turvapaikanhakijoita kuin normaalisti. On aivan luonnollista, että EU:n kaltainen yhteisö auttaa sitä, joka kantaa suurinta rintamavastuuta.

Jos vastuuta ei jaeta, voi tulla kohtuuttomia tilanteita

Katainen näkee vastuunjaon olevan periaatekysymys. Hän vertaa, että nykyisin EU:n nettomaksajamaat ovat auttaneet köyhempiä rakennerahastojen kautta.

Jos maat eivät suostu jakamaan vastuuta, se johtaisi Kataisen mielestä kohtuuttomiin tilanteisiin.

– Ensinnäkin se tarkoittaa sitä, että muutama EU-maa joutuu aivan kohtuuttomiin paineisiin. Esimerkiksi Kreikka olisi ilman Turkki-sopimusta – vaikka Turkki-sopimus ei olekaan täydellinen - voinut muistuttaa suurta pakolaisleiriä. Enkä usko, että se on yhdenkään eurooppalaisen mielestä oikein

Turkki-sopimus on vähentänyt Kreikkaan tulevien määrän muutamaan kymmeneneen päivässä, enimmillään tulijat laskettiin tuhansissa. Kreikassa on tosin yhä kymmeniä tuhansia ihmisiä jumissa, sillä rajat ovat kiinni eivätä EU-maat ole lupauksistaan huolimatta siirtäneet tulijoita jo voimassa olevien kiintiöiden mukaan.

EU on taitekohdassa

Jos solidaarisuutta ei löydy, se voi olla taitekohta koko yhteisölle.

– Varmasti koheesio, jäsenmaiden välinen välittäminen, yhtenäisyyden tunne ja solidaarisuus vähenee myös muissa kysymyksissä, Katainen epäilee.

EU-komissio on nyt tehnyt esityksensä, joka lähtee parlamentin ja jäsenmaiden neuvoston käsittelyyn. Yhteisön arvot punnitaan lähikuukausina.

– Komissio ei voi pakottaa ketään osallistumaan yhteisiin talkoisiin.

Viisumivapauden myöntämisessä ei ongelmaa

Komissio ehdotti myös viisumivapauden myöntämistä Turkille, jos se täyttää EU:n asettamat ehdot. Yksi avoinna olevista ehdoista on terrorismilainsäädännön tarkentaminen. EU:ssa arvioidaan, että Turkki on rajoittanut sananvapautta ja perusoikeuksia terrorismin torjumisen varjolla.

Kataisen mielestä viisumivapauden myöntämisessä ei ole ongelmaa.

– Viisumivapauden ehdot eivät ole lainsäädäntöä, ne ovat benchmarkeja, joita maat ovat velvoitettuja täyttämään. Ihmisoikeudet ovat perusarvoja, jotka on kirjattu lakiin. Ne ovat hieman eri asia. Joka tapauksessa oletamme, että Turkki täyttää kaikki 72 edellytystä ja pystyy saamaan viisumivapauden EU:lta.

Alkuvuodesta EU-komission puheenjohtaja piti kevättä kohtalokkaana, jos turvapaikanhakijatilannetta ei saada hallintaan. Onko tilanne nyt hallinnassa?

– Tilanne on paremmin hallinnassa kuin se oli muutama kuukausi sitten, mutta varmaan uusia reittejä tullaan näkemään, Katainen ennustaa.