Näkökulma: Kokoomuksen puheenjohtaja voi vaihtua – vaihdos uudistaisi myös hallituksen

Sisäministeri Petteri Orpo on haastanut puolueensa puheenjohtajan, valtiovarainministeri Alexander Stubbin. Teko on poliittinen riski. Onnistuessaan Orpo voi valita tiiminsä ja uudistaa kokoomuksen ministeriryhmän.

Riikka Uosukainen Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Puheenjohtaja Alexander Stubb on ottanut viime päivien kysymykset Petteri Orpon ehdokkuudesta hymyillen vastaan. Haastettu Stubb on ilmeensä ja puheensa tarkkaan harkinnut. Hän sanoo tukevansa Orpoa ja puhuu lojaalisuudesta. Se on epäsuora keino piikitellä Orpoa, joka uhkaa katkaista kaksi vuotta sitten Lahdesta alkaneen Stubbin valtakauden.

Hallitustaival on ollut kokoomuksen ministeriryhmälle yhtä kompurointia. Sekä Stubb että ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka ovat joutuneet pyytämään eduskunnalta anteeksi virheellisiä puheitaan. Vaaleja edeltäneet selfiet koulutuslupauksista ovat kiertäneet somessa ja hiertäneet opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen uskottavuutta. Professorien potkuja on ollut vaikea perustella kokoomuslaisille.

Stubbin haastaja on kuitenkin poikkeus. Sisäministeri Petteri Orpon tontilla ovat pyyhältäneet kymmenet tuhannet pakolaiset, mutta Orpo on välttänyt karikot ja on hallituksen suosituimpia ministereitä. Tätäkin kokoomuslaiset joutuvat lähiviikkoina miettimään – mistä mikäkin johtuu.

Stubb ja Orpo toivottelivat tänään keskiviikkona Twitterissä toisilleen reilua kampanjaa, mutta todellisuudessa mikään ei ole sen jälkeen ennallaan.

Kokoomuksen puheenjohtajavaihdos johtaisi myös ministerisalkkujen vaihdokseen. Puheenjohtajana Orpo joutuisi ottamaan painavimman pestin valtiovarainministeriössä.

Sen jälkeen on paljon avoimia kysymyksiä. Voisiko Stubb entisenä puheenjohtajana jatkaa hallitustiimissä, esimerkiksi hänelle tutussa hommassa ulkomaankauppaministerinä? Entä voisiko Petteri Orpo jatkaa ministerinä, jos Stubbin lupaama tiukka kamppailu puheenjohtajuudesta johtaa Orpon häviöön?

Tuleeko kamppailuun vielä mukaan neljäs pyörä, Jan Vapaavuori, jonka nimi on keikkunut kyselyjen kärkikolmikossa? Jos Vapaavuori ei lähde ehdokkaaksi, Orpo saa hänestä vankan tukijan, kuten Paula Risikosta.

Kokoomuksen tuleviin ministeriratkaisuihin voi vaikuttaa myös tilanne, jossa puheenjohtajavaalin lopputuloksena olisi hyvin niukka ero Stubbin ja Orpon äänissä. Pakottaisiko se miehet jatkamaan joukkueena vielä kaksi vuotta, hampaat irvessä?

Ehdokkaat joutuvat vastaamaan paitsi itsensä, myös toistensa tulevaisuutta koskeviin kysymyksiin tulevina viikkoina.