"Maailman siistein, onnellisin, inspiroivin ja luovin työtila" tarjoaa paikan inspiraatiolle

Luova Laboratorio avaa Oulun keskustaan uusia työtiloja viimeistään elokuussa. Yrittäjien mukaan coworking –tiloille on kova kysyntä. Laboratorio unelmoi suuresti ja aikoo laajentua myös maailmalle.

Kotimaa
Luovan Laboratorion yrittäjät Sami Mikkola ja Martta Tervonen avaavat elokuussa Oulun keskustaan uusia työtiloja.
Marko Siekkinen / Yle Oulu

Luovan Laboratorion yrittäjät Sami Mikkola ja Martta Tervonen avaavat elokuussa Oulun keskustaan uusia työtiloja. Tällä hetkellä Luova Laboratorio sijaitsee Oulun aittatorilla, josta se siirtyy keskustaan Stockmannin rakennuksen neljänteen kerrokseen.

Avajaisia on tarkoitus viettää viimeistään elokuun kolmas päivä. Tilaa uuteen Luovaan Laboratorioon tulee 220 neliötä, mutta ensin paikka remontoidaan ja kalustetaan uudestaan, kertoo Sami Mikkola.

Ihmiset voivat tulla tekemään hommia, vaikka kuukaudeksi, päiväksi tai lyhyemmäksi ajaksi.

Sami Mikkola

– Siitä tulee maailman siistein, onnellisin, inspiroivin ja luovin työtila.

Martta Tervonen kertoo, että uusissa tiloissa on tarkoitus olla puitteet monenlaiseen työskentelyyn. Luova Laboratorio aikoo panostaa erityisesti yhteisöllisyyteen ja yksilöllisyyteen, jotta jokainen voisi löytää paikan inspiraatiolle.

– On rauhallisempia nurkkauksia, mutta myös avointa tilaa, jossa voi työskennellä yhdessä, jutella ja kohdata toisia ihmisiä. Ihmiset voivat tulla tekemään hommia, vaikka kuukaudeksi, päiväksi tai lyhyemmäksi ajaksi.

Itsenäisten yrittäjien yhteisölle on tilausta

Luova Laboratorio on toiminut Oulun aittatorilla viime lokakuusta asti. Mikkolan mukaan toiminta on käytännössä osoittanut, että tiloille on tarvetta.

Ollaan menossa enemmän monialaisen yhteistyön suuntaan. Toisaalta, emme voi edes ennustaa mitä työelämä on vuonna 2020, koska se muuttuu nopeasti.

Sami Mikkola

– Kun nykyisestä labrasta neliöt loppuvat kesken, niin pakko tälle on olla aika isokin tarve. Mitä olemme kuulleet ja tutkineet, niin tähän on aivan valtava kiinnostus. Maailmalle ja Helsinkiin on tähän mennessä tullut tosi paljon tällaisia coworking –tiloja.

Luovan Laboratorion tavoitteena on olla enemmän kuin itsenäisten yrittäjien joukko, Martta Tervonen sanoo.

– Henki on oleellista, kun erilaiset ihmiset pääsevät kohtaamaan toisensa. Ajatuksena on luoda yhteisö, missä ihmiset voivat tehdä asioita yhdessä. Työelämän muuttumista tulevaisuudessa on tutkittu aika paljonkin. Esimerkiksi pitkät työurat ovat katoamaan päin.

– Ollaan menossa enemmän monialaisen yhteistyön suuntaan. Toisaalta, emme voi edes ennustaa mitä työelämä on vuonna 2020, koska se muuttuu nopeasti, Mikkola pohtii.

Säännöllisiä tapaamisia jäsenten kesken

Luovan Laboratorion toimintaan liittyvät myös tapahtumat, jossa ihmiset pääsevät kohtaamaan toisiaan. Kuukausittain yritys pitää kolme tilaisuutta.

Creative Breakfast on tapahtuma, jossa käy vierailevia puhujia. Novel Club on luovan kirjoittamisen kohtaamispaikka. Uusimpana tapahtumana on Music Club, joka on luovan musiikin ilta.

Tavoitteena on mahdollisimman hullua unelmointia. Olemme itse huomanneet, että se on tärkein asia. Mitä enemmän ja mitä isommin unelmoidaan, niin sitä isompia asioita tapahtuu.

Sami Mikkola

Sami Mikkola kertoo, että kaikissa tapahtumissa tavoitteena on muun muassa päästää ihmiset testaamaan uusia juttuja toistensa kanssa.

– Tavoitteena on mahdollisimman hullua unelmointia. Olemme itse huomanneet, että se on tärkein asia. Mitä enemmän ja mitä isommin unelmoidaan, niin sitä isompia asioita tapahtuu.

Martta Tervonen sanoo huomanneensa, että kannattaa myös uskaltaa pelätä.

– Meitäkin pelottaa, jännittää ja hirvittää jutut mitä teemme, mutta pelon voi kääntää voimavaraksi ja niin siitä saa virtaa ja intoa tekemiseen. Pelko on hyvästä kun sen käyttää oikein.

Maailma valloitetaan luovuusportaalin avulla

Tällä hetkellä Luova Laboratorio kehittää uutta luovuusportaalia, jonka on tarkoitus olla pelillinen oppimis-, ideointi- ja verkostoitumisyhteisö.

– Siitä luodaan kansainvälinen jättikokoinen ilmiö. Sen myötä me perustetaan maailmalle uusia labroja, fyysisiä toimitiloja. Syksyllä voi olla tulossa aika isoja asioita.

Kesällä parivaljakko matkaa Amsterdamiin verkostoitumaan. Elokuussa vuorossa on Yhdysvallat, jossa tavoitteena on esitellä uutta luovuusportaalia.