Fortum avaa Ruotsin suurimman biovoimalaitoksen – joutuu puolustamaan puun polttoa

Fortum avaa suuren biovoimalaitoksen toisissa tunnelmissa kuin investointipäätöstä tehtäessä. Sähkön hinta on laskenut, eikä puuenergiaa juhlita selkeän päästöttömänä.

Yle maailmalla: Tukholma
Fortumin uusi biovoimala Tukholmassa.
Fortumin uusi biovoimala Tukholmassa.Yle

Fortum avaa Ruotsin suurimman biovoimalaitoksen Tukholmassa maanantaina. Puolen miljardin euron investointi on Fortumin suurimpia.

Sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksen investoinnista päätettiin kolme vuotta sitten. Sen jälkeen sähkön hinta on romahtanut.

Fortum Värmen toimitusjohtaja Anders Egelrud sanoo, että laitosinvestointia pitää katsoa pidemmällä, 25-30 vuoden tähtäimellä. Hänen mukaansa yhteisvoimalaitos ottaa energian talteen paremmin kuin pelkkä lämpöä tuottava laitos ja on tehokkaampi. Lisäksi vanhaa tuotantoa oli aika korvata uudella.

Fortum Värme on Fortumin ja Tukholman kaupungin yhteisyritys. Yhteistyön ansiota lienee, että yritys sai rakentaa voimalansa ahtaaseen paikkaan kaupungin kupeeseen.

Rakentajien piti väistää paikalla seisova 600 vuotta vanha tammi tekemällä seinään mutka.

Hakkuujätettä ulkomailta

Uusi voimalaitos käyttää raaka-aineena biomassaa kuten puun hakkuujätteitä. Viime aikoina tutkijat ovat alkaneet kyseenalaistaa puun polton ympäristöystävällisyyttä, koska puun poltosta tulee päästöjä. Metsä sitoo hiilidioksidia, mutta metsän kasvu on hidasta verrattuna nopeasti lisääntyvään puun käyttöön polttoaineena.

Myös EU:n komissio pohtii, miten puuenergian päästöjä pitäisi jatkossa laskea.

Anders Egelrud korostaa, että Pohjoismaissa käytetään metsää kestävällä tavalla, joten sama voi jatkua. Hänen mukaansa huomio pitää kiinnittää Etelä-Euroopan puun käyttöön, jossa ei ole samoja vaatimuksia.

Ruotsissa kuten Suomessakin metsien kasvu on nopeaa. Hakkuutähteitä kuitenkin tuodaan biovoimalaan muista Pohjoismaista, Baltiasta ja jonkin verran Venäjältä.

– Tarkoitus on, että jatkossa ruotsalainen biomassa riittäisi, Egelrud sanoo.

Puuhakkeen kuljettaminen kaukaa saattaisi kutistaa biovoimalan ympäristöystävällisyyttä.

– Täytyy katsoa koko ketjua, Egelrud sanoo. Hänen mukaansa metsää hyödynnetään kestävästi ja puuhake kuljetetaan laivoilla, mikä on ympäristöystävällinen tapa

– Koko ketju on varmasti ympäristöystävällinen.