1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. miehet

Nuoret helsinkiläisnaiset jylläävät tuloillaan – vauvan saaminen kääntää kurssin

Perheen perustaminen pudottaa Helsingissä naisten ansiotason pysyvästi miesten vauhdista. Naisten ansiotulot ovat Helsingissä noin 80 prosenttia miesten tuloista, mutta pääomatuloissa vain alle puolet.

Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Nuorilla helsinkiläisnaisilla menee hyvin ansiovertailussa. Alle 25-vuotiaana naisten tulot ylittävät samanikäisten miesten tulot. Naisten tulotaso on 107 prosenttia siitä, mitä miespuoliset ikätoverit tienaavat. Siihen vaikuttaa ainakin nuorten naisten aktiivinen työssäkäynti.

– Miesten armeija saattaa myös vaikuttaa, siihenhän menee yleensä yksi vuosi, sanoo Helsingin kaupungin tietokeskuksen yliaktuaari Sini Askelo.

Kehitys kääntyy heti 25–34-vuotiaiden ikäryhmässä, jossa naisten tulot ovat enää 85 prosenttia miesten tuloista. Eivätkä ne enää palaa miesten tasolle.

– Yksi tekijä on tietysti se, että kolmenkymmenen korvilla syntyy lapsia. Jos saadaan kotihoidon tukea ja ollaan hoitovapaalla, niin se kyllä näkyy selvänä pudotuksena, Askelo sanoo.

Tiedot ovat peräisin Naiset ja miehet Helsingissä -teematilastojulkaisusta, jonka tulotiedot ovat vuodelta 2014.

Naiset jäljessä 10 000 euroa vuodessa

Helsinkiläisten tulotietojen pohjalta ei voida sanoa, että naiset kävisivät enemmän töissä, rakentaisivat uraa ja tienaisivat entistä mukavammin perheen perustamisesta huolimatta.

Naiset ansaitsivat noin 10 000 euroa vähemmän kuin miehet ja osuus miesten tuloista oli 75 prosenttia. Helsinkiläisten miesten keskimääräiset tulot olivat 39 518 euroa ja naisten tulot 29 648 euroa.

Eläkeikäisten ryhmässä naisten tulot olivat vain noin 62 prosenttia miesten tienesteistä.

Pääomatuloissa merkittävä ero

Asiantuntija kiinnittää huomiota nimenomaan miesten pääomatulojen huomattavasti suurempaan osuuteen.

– Tilanne on tavallaan harmillinen, kun naiset eivät sitä kautta pysty tulotasoaan parantamaan, Askelo sanoo.

Suurin syy siihen lienee yksinkertaisesti se, että naisilla on käytössään vähemmän ylimääräistä rahaa, jota panna poikimaan sijoituksina.

– Mutta voi olla muitakin syitä, ehkä se kiinnostaa enemmän miehiä, Askelo pohtii.

Pääomatuloa sai vuonna 2014 noin kolmasosa helsinkiläisistä tulonsaajista. Miehet saivat niitä keskimäärin reilut 4 000 euroa, kun naisille kertyi vain 1 900 euroa.