Harkimo ei pyri kokoomuksen johtoon

Kokoomuksen puheenjohtajapelin aiemmin keväällä käynnistänyt kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo tukee sisäministeri Petteri Orpoa puheenjohtajaksi. Harkimo esittää myös kiperää kritiikkiä puolueen tilasta.

politiikka
A-studio 4.5.
Harry Harkimo Ylen A-studion vieraana 4. toukokuuta 2016.Yle

Kansanedustaja Harry Harkimo kertoi keskiviikon A-studiossa, ettei hän lähde tavoittelemaan kokoomuksen puheenjohtajuutta.

– En lähde kilpailemaan puheenjohtajuudesta, koska Orpo on paras vaihtoehto, Harkimo sanoi.

Samalla ensimmäisen kauden kansanedustaja kertoi, että hän olisi lähtenyt kilpaan mukaan, jos Orpo ei olisi asettunut ehdolle.

Aiemmin päivällä sisäministeri Petteri Orpo ilmoittautui mukaan kisaan. Harkimo kertoi jo viime perjantaina omassa Hjallis-ohjelmassaan MTV-kanavalla pitävänsä Orpoa parhaana ehdokkaana puolueen johtoon ja jatkoi nyt kehumista.

Kannatuksen lasku aiheuttaa tyytymättömyyttä

Harkimon mielestä Orpo olisi paras yhdistämään puolueen.

– Kokoomus tarvitsee yhdistävää henkilöä. Puolue on rikki ja siellä on paljon ristiriitoja. Se vaatii poliitikkoa, joka on tunnettu maaseudulla ja joka puolella ja on puoluetta yhteen nivova.

– Orpo olisi paras mahdollinen valinta tähän hetkeen. Kannatan itse Orpoa, haluan että kokoomukseen tulee joku muutos ja tiedän, että eduskuntaryhmässä tyytymättömyys on suurta, 60-70 % kansanedustajista on tyytymättömiä.

Harkimon mukaan tyytymättömyys johtuu kannatuksesta. Hänen mukaansa Kataisen aikana voitettiin viidet vaalit, mutta nyt puolueessa sanotaan, että voitettiin vaalit silloin kun hävitään.

– Kyllähän kokoomus viime vaaleissa hävisi. Se oli toiseksi suurin vaalitappio kautta aikojen. Seitsemän kansanedustajapaikkaa hävittiin. Ei sitä voi mitenkään juhlia voittona.

Ei välejä Stubbiin

Harkimon mukaan Stubbin asemaan vaikuttaa se, että hänen voittonsa tuli monelle yllätyksenä. Hän näkee, että Stubbin ja Vapaavuoren mittelö jätti arven kannattajien väliin. Omia välejään Stubbiin Harkimo kuvaa olemattomiksi.

– Ei minulla kauheasti ole minkäännäköisiä välejä tällä hetkellä. Olen eduskuntavaalien jälkeen jutellut pari kertaa hänen kanssaan. Ei ole huonoja eikä hyviä välejä. Emme ole kauheasti tekemisissä toistemme kanssa.

Stubbin suhteen Harkimo näkee suurimpana ongelmana henkilön ja johtamisen.

– Kyse ei ole linjasta vaan persoonasta, ja johtamisesta, että millä tavalla puoluetta johdetaan. Hän on johtanut puoluetta sillä tavalla väärin, että hän ei saa motivoitua näitä ihmisiä. Sehän on ihan selvä, muuten tässä ei olisi vastustusta.

Harkimo ei kuitenkaan pidä harjoitettua politiikkaa onnistuneena.

– En usko, että nyt tehdään kaikkien aikojen parasta kokoomuspolitiikkaa. Ei meillä olisi kannatusprosentti seitsemäntoista, jos se olisi sitä.

– Hallitusohjelma on kokoomuslaisinta, mitä koskaan on ollut, mutta kun siitä ei ole saatu aikaiseksi paikallista sopimista vaan ainoastaan leikkaukset, niin ei voi sanoa, että tämä on kaikkien aikojen kokoomuslaisinta politiikkaa.

Spekulointi Harkimon ehdokkuudella käynnisti kokoomuksen puheenjohtajakamppailun maaliskuussa. Huhtikuun alussa kansanedustaja Elina Lepomäki ilmoitti ehdokkuudestaan.

Istuva puheenjohtaja on kokoomuksessa haastettu viimeksi 1993. Kokoomus valitsee puheenjohtajansa kesäkuun puoluekokouksessaan Lappeenrannassa.