Analyysi: Trump yrittää nyt yhdistää sen, minkä tarmolla hajotti

Yhdysvaltain presidentinvaalien pelikenttä on nyt tyhjennetty lopputaistoon, jota saamme seurata seuraavat kuusi kuukautta marraskuun 8. päivään asti. Suurvalta valitsee Donald Trumpin ja Hillary Clintonin väliltä, ja kisaa seurataan henkeä pidätellen niin kotona kuin maailmallakin.

Pirkko Pöntinen Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Indianan tiistaiset esivaalit pistivät ison pyörän liikkeelle, joka heitti muutamassa tunnissa republikaanien riveistä niin Teksasin senaattorin Ted Cruzin kuin myös Ohion kuvernöörin John Kasichin.  

Ainoana jäljellä on esivaalivoitosta toiseen liitänyt liikemies Donald Trump, joka itsekin vielä keväällä hämmästeli, että on päässyt näin pitkälle.

Samaa ratkaisua, kampanjan keskeyttämistä ja voimien yhdistämistä odotetaan nyt demokraattien erinomaisesti menestyneeltä senaattori  Bernie Sandersilta.

Clintonin kampanjapäällikkö vaati ratkaisua kohteliaasti mutta suoraan, kun tieto Kasichin luopumisesta keskiviikkoiltana Suomen aikaa varmistui.

Sanders itse on vakuuttanut tekevänsä kaikkensa, ettei Trump tule valituksi.

Vermontin senaattori kuitenkin jatkanee niin kauan, että saa varmistetuksi muutamia tärkeitä vaaliteemojaan Clintonin kampanjaan. Näitä ovat Sandersin ajama 15 dollarin minimipalkka ja oikeus ilmaiseen korkeakoulutason opetukseen.

Sanders on aatteessaan vahva ja pitkäjänteinen ja hän tietää, että nyt vuosikymmenien työ tulee palkituksi, kun vain malttaa pelata kortit oikein.

Hän ei ole kuitenkaan uhkapeluri. Sanders tietää, että puolueen rivit on nyt saatava yhtenäisiksi ja nuoret äänestäjät kannattamaan Hillary Clintonia.

Donald Trumpin mahdollisuudet muuttaa Valkoiseen taloon ovat todelliset, vaikka toistaiseksi kannatusprosentit hänen ja Hillary Clintonin kesken ovat Trumpillle miinuksella.

Heti Indianan esivaalin jälkeen CNN:n mittauksessa Clintonin suosio oli 54 prosenttia Trumpin 41:tä vastaan. Muiden yhtiöiden mittauksissa ero on alle kaksinumeroinen ja se on kaventunut viimeisen kuukauden aikana.

Trump tuli kisaan kymmenen kuukautta sitten eikä sen jälkeen kamppailussa ole mikään mennyt kuten aiemmissa esivaaleissa.  Tämänhetkiset prosenttiluvut eivät nytkään totuutta kerro.  

Trump on alle vuodessa syrjäyttänyt 16 ehdokasta, heistä neljä on senaattoreita ja neljä nykyisiä tai entisiä kuvernöörejä. Trumpilla ei ole aktiivista poliittista taustaa, häntä ei ole koskaan valittu mihinkään. Hän on ehtinyt hajottaa puolueen rivit ja nyt hän yhdistää niitä.

Trump itse uskoo yhdistävään voimaansa ja viime yönä puolueen johtajat alkoivat olla julkisesti samaa mieltä. 

Trumpin puheita ja haastatteluja kymmeniltä vuosilta tutkineet politiikan seuraajat sanovat, että tämä mies ei tule muuttamaan linjaansa edes presidenttiehdokkuuden saati valinnan takia.

Luonne ja asenne eivät enää seitsemänkymppisenä muutu, vaikka hetkellisiä ystävällisyyden puuskia onkin jo nähty.

Hillary Clinton on keskellä samaa kampanjanmuutoskaaosta.

Hänelle ei ole yllätys tulla valituksi demokraattiisen puolueen ehdokkaaksi, mutta viime tunnit osoittavat politiikan konkarillekin, että tarkasta suunnittelusta huolimatta joskus muutamassa tunnissa suuri vaalikoneisto on käännettävä aivan uusille raiteille. 

Jäljellä on vielä yhdeksät esivaalit, mutta niiden ainoa tehtävä on vahvistaa Clintonin asemaa Trumpia vastaan. Tämä merkitsee vastapuolen aukirepimistä ja toivottavasti myös Yhdysvaltain ja maailman tulevaisuuteen liittyvää asiapitoista keskustelua.

Edessä on kahden, ennennäkemättömästi Yhdysvaltoja ja maailmaa jakavan ehdokkaan kilpa.