Ville Niinistö joutuu luopumaan tehtävästään suosion huipulla – Touko Aalto harkitsee puheenjohtajakisaa

Vihreiden säännöt velvoittavat puheenjohtajan luopumaan tehtävästään viimeistään kuuden vuoden jälkeen. Niinistölle tämä koittaa kesällä 2017. Seuraajan uskotaan löytyvän eduskuntaryhmän ensimmäisen polven edustajista. Kaikkia ei puolueen tehtäväkierto miellytä.

politiikka
Touko Aalto.
Touko Aalto.Yle

Ville Niinistön viiden puheenjohtajavuoden aikana puolueen kannatus on noussut alle kymmenestä prosentista 13,5:een.

Vihreät ovat ohittaneet perussuomalaiset ja pysyneet Ylen kannatusmittausten neljänsinä yli puoli vuotta. Helsingissä vihreät on suosituin puolue, ja kannatus yli kolmekymmentä prosenttia.

Ville Niinistö.
Ville Niinistö.Jarno Kuusinen / AOP

Tilanne on ristiriitainen. Pian pitää valmistautua valitsemaan Niinistölle seuraajaa, sillä hänelle tulee kesällä 2017 täyteen kuusi vuotta puheenjohtajana, mikä on puolueen sääntöjen mukainen maksimiaika.

– Jos vihreät lähtevät tällaisessa nosteessa seuraavaan puheenjohtajavaaliin, se on kiinnostava hetki valita puheenjohtaja, joka on viemässä kohti eduskuntavaaleja ja mahdollisesti merkittävää hallitusvastuuta, Niinistö kertoo.

Hetki on paitsi kiinnostava, myös riski kannatukselle. Niinistön viimeinen etappi on ensi kevään kuntavaalit. Vaaleista toivotaan ponnahduslautaa myös tulevalle puoluejohtajalle.

– Kunnallisvaalien tavoite on, että vihreät ovat Helsingissä suurin puolue, ja että vedämme maanlaajuisesti kunnissa niin vahvan tuloksen, että se pohja kantaa seuraavaa puheenjohtajaa, Niinistö kertoo.

Uusi pj nousee eduskuntaryhmästä

Emma Kari.
Emma Kari.AOP

Vihreissä arvioidaan, että seuraaja nousee eduskuntaryhmästä, vieläpä ensimmäisen kauden kansanedustajista. Heitä sparraa myös Ville Niinistö.

– Nyt on aika siirtää kapulaa seuraavalle sukupolvelle. Eduskuntaryhmästä löytyy erityisesti uusia kansanedustajia, jotka ovat osoittaneet nopeasti kykyjään. Uskon, että sieltä löytyy tulevia puheenjohtajia.

Yksi heistä on kansanedustaja Emma Kari, jonka mukaan pyyntöjä lähteä ehdolle on tullut. Hän ei ole vielä tehnyt ratkaisua.

– Tottakai tämmöistä harkintaa jokainen käy, mutta sen harkinnan paikka ei ole nyt.

– Kuka sitten Niinistön seuraaja onkaan, en usko suureen linjanmuutokseen, koska linjaukset ja avaukset politiikan sisällöistä tehdään meillä yhdessä ja suunta mietitty porukalla, Kari sanoo.

Henna Halmeenpää.
Henna Halmeenpää.Eduskunta

Varapuheenjohtaja Touko Aalto on miettinyt asiaa pidemmälle.

– Harkitsen vakavasti.

– Tärkeintä on, että vihreät tarjoaa yhtenä neljästä suuresta puolueesta inhimillisen vaihtoehdon politiikkaan, Aalto sanoo.

Nostetta voisi olla myös toisella varapuheenjohtajalla Hanna Halmeenpäällä, mutta hän itse pitää asiaa toistaiseksi epätodennäköisenä.

Vaihtelua "all male paneleihin"

Myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja vaihtuu ensi vuoden puoluekokouksessa. Ryhmän puheenjohtajalla Outi Alanko-Kahiluodolla on siis tehtävän vaihto edessä.

Alanko-Kahiluoto ei itse ole harkinnut ehdokkuutta, mutta hänen mukaansa kuuden vuoden jälkeen puheenjohtajaksi olisi syytä valita nainen.

Outi Alanko-Kahiluoto
Outi Alanko-KahiluotoJarno Kuusinen / AOP

– Ehdottomasti.

Samaa mieltä on Emma Kari.

– Näemme tällä hetkellä, mitä siitä seuraa, kun lähes kaikki keskeiset paikat politiikassa ovat keskittyneet lähes ainostaan miehille, Kari sanoo.

Alanko-Kahiluoto oli ehdolla 2011, kun Niinistö valittiin puheenjohtajaksi ensimmäisen kerran. Hän aikoo tehdä päätöksensä lähempänä syksyä.

– Hallitus teettää niin paljon töitä, että spekulaatiot pitää siirtää myöhemmäksi, Alanko-Kahiluoto sanoo.

Parviainen pohtii ryhmyrin paikkaa

Vihreiden puheenjohtajakauden maksimipituutta on jo kerran pidennetty kahdella vuodella. Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Olli-Poika Parviaisen mukaan tätä kannattaisi ainakin harkita uudestaan. Hänen mukaansa nopean vaihtuvuuden huono puoli on uusien tehtävien omaksumiseen tuhraantuva aika.

– Jossain tilanteissa on pohtimisen paikka, onko vihreiden rotaatiosääntö liian tiukka. Sen huono puoli on, että jos jossain onnistutaan erinomaisen hyvin, vaihto on silti vääjäämättä edessä. Ville on hoitanut työnsä erinomaisen hyvin, Parviainen toteaa.

Parviainen kertoo olevansa varovaisen kiinnostunut eduskuntaryhmän puheenjohtajan tehtävästä.

– Katsotaan millainen kokonaisuus tulee tarjolle, Parviainen sanoo.

Vihreissä kierrätetään muitakin tehtäviä, kuten valiokuntia. Ville Niinistö tuskin katoaa näkymättömiin, vaikka puheenjohtajan tehtävästä väistyykin.

– Ei se ole asemasta kiinni. Tuen varmasti uutta puoluejohtoa ja vihreitä silloinkin, kun en ole enää puheenjohtajana, Niinistö sanoo.