1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tutkimus: Pyöräily ja kävely on terveellistä myös saasteisissa kaupungeissa

Katupölykauden vaikutuksia tutkimuksessa ei selvitetty, Cambridgen yliopiston tutkija Marko Tainio sanoo.

Kuva: Isto Janhunen / Yle

Pyöräilyn ja kävelyn terveyshyödyt voittavat ilmansaasteiden haittavaikutukset myös kaupungeissa, joissa ilmanlaatu on kehno, selviää Britanniassa tehdystä tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan vain maailman kaikkein saasteisimmissa kaupungeissa voi olla syytä rajoittaa matkustamista pyörällä tai jalkaisin.

Esimerkiksi Intian pahoista ilmansaasteista kärsivässä pääkaupungissa Delhissä pitäisi pyöräillä säännöllisesti yli viisi tuntia viikossa, ennen kuin ilmansaasteiden riskit ylittäisivät liikunnasta koituvat terveyshyödyt.

Tutkimusta johtanut Cambridgen yliopiston tutkija Marko Tainio kertoo Ylelle, että Helsingissä ja muissa suomalaiskaupungeissa ilmansaasteita on niin vähän, että sen kannalta pyöräily ja kävely kannattaa aina.

Tutkimuksessa ei tarkasteltu kevään katupölykautta, joka on oma erikoistapauksensa, Tainio kertoo.

– Jotkut saavat katupölystä oireita, ja silloin kannattaa kuunnella oman kehon ääntä, hän sanoo.

Terveysvaikutusten suhteen pitkäkestoiset altistukset ovat merkittävimpiä, ja siten vuotuisten keskiarvojen käyttäminen vertailussa on Tainion mukaan järkevää.

Saasteet silti merkittävä terveysuhka

Tainio korostaa, että tutkimusryhmä ei halua vähätellä ilmansaasteiden terveysvaikutuksia.

– Ilmansaasteet ovat yksi isoimmista terveysuhkista maailmassa, myös Suomessa. Meidän viesti on, että kannattaa liikkua ilmansaasteista huolimatta. Ja jos kävely ja pyöräily korvaavat autolla ajoa, niin se myös vähentää ilmansaasteita. Win-win-tilanne.

Tutkimuksessa hyödynnettiin Maailman terveysjärjestön WHO:n kokoamaa tietokantaa, johon on koottu arvioita kaupunkien ilmansaasteiden määristä. Kävelyn ja pyöräilyn hyötyjä ja riskejä eri puolilla maailmaa vertailtiin tietokonesimulaatioiden avulla.

Cambridgen yliopiston verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan lisätietoja tutkimuksesta, joka on julkaistu Preventive Medicine -lehdessä (siirryt toiseen palveluun).