Turkin pääministeri jättää paikkansa – konservatiivisen presidentin ote vahvistuu

Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu ei asetu ehdolle johtavan puolueen AKP:n puoluekokouksessa. Hän on puolueen puheenjohtaja ja samalla pääministeri. Eron katsotaan johtuvan ristiriidoista presidentti Recep Tayyip Erdoğanin kanssa.

Ulkomaat
Turkin eroava pääministeri kävelee Angela Merkelin kanssa.
Eroava pääministeri Ahmet Davutoglu Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa Turkissa 23. huhtikuuta. EPA / SEDAT SUNA

Davutoğlun eroon Turkin pääministerin tehtävästä ovat viitanneet viime viikkojen ristiriidat autoritaarisena pidetyn ja islamin merkitystä korostavan presidentti Erdoğanin kanssa. Eroilmoitusta pidetään silti yllättävänä.

Davutoğlu perusteli päätöstään tiedotustilaisuudessa Ankarassa sanomalla, että hänen puheenjohtajuutensa jatkumiselle ei ole tällä hetkellä edellytyksiä. Hän sanoi myös, että ei halua hajottaa AKP-puoluetta.

– Puolueen yhtenäisyyden takia on parempi, että puheenjohtaja vaihtuu, Davutoğlu sanoi.

Pääministeri ja presidentti yrittelivät sovitella erimielisyyksiään kriisipalaverissa aiemmin torstaina.

Pidetään todennäköisenä, että Davutoğlun seuraajaksi valitaan henkilö, joka suhtautuu myötämielisemmin Erdoğanin politiikkaan.

Erdoğan kaavailee muutoksia perustuslakiin

Pääministerinvaihdos saattaa helpottaa Erdoğanin ajamien, kiisteltyjen perustuslakimuutosten läpimenoa. Erdoğan haluaa vahvistaa presidentin valtaoikeuksia.

Turkissa presidentillä on jo vahva ote parlamentista ja armeijasta. Arvioidaan, että Erdoğanin yksinvalta on suurempi kuin yhdelläkään johtajalla viime vuosikymmeninä.

Oppositio syyttää Erdoğania vallankaappauksesta

Turkin pääoppositiopuolueen, Tasavaltalaisen kansanpuolueen, puheenjohtaja Kemal Kılıçdaroğlu, syyttää presidentti Erdoğania vallankaappauksesta. Kılıçdaroğlun mielestä Davutoğlu on savustettu ulos tehtävästään.

– Davutoğlun eroa ei pidä käsitellä puolueen sisäisenä asiana. Kaikkien demokratian kannattajien on vastustettava tätä palatsivallankaappausta, hän sanoi tiedotustilaisuudessa Ankarassa.

Davutoğlu neuvotteli EU:n ja Turkin pakolaissopimuksen

Turkin hallitus neuvotteli keväällä Davutoğlun johdolla EU:n kanssa solmitun pakolaissopimuksen. Sopimuksen perusteella turvapaikanhakijoita voidaan palauttaa Turkkiin. Osana sopimusta EU:n komissio esitti eilen osittaista viisumivapautta turkkilaisille.

Davutoğlu nousi Turkin pääministeriksi elokuussa 2014.

AKP:n ylimääräisen puoluekokouksen on määrä olla myöhemmin toukokuussa.

Tiedot Turkin sisäpolitiikan kriisistä heiluttivat myös Turkin pörssiä, ja valuutan liiran arvo laski.

Lähteet: AFP, Reuters, AP