Kuivuus pitänyt palokunnat kiireisinä – kymmeniä maastopaloja eri puolilla Suomea

Kuivan ja lämpimän sään odotetaan jatkuvan pitkälle ensi viikkoon. Maastopalojen määrä voi jopa kasvaa lähipäivinä.

Kotimaa
Palomies sammuttaa maastopaloa.
Jaana Polamo / Yle

Viime päivien kuiva ja lämmin sää on aiheuttanut helatorstain aikana useita maastopaloja eri puolella Suomea.

Lahdessa Ruuhijärven kylän alueella paloi torstaina noin viiden hehtaarin laajuinen alue hakkuuaukealla.

Aamupäivällä alkanutta paloa oli sammuttamassa useita pelastuslaitoksen yksiköitä, ja myös Rajavartiolaitoksen helikopteri avusti sammutustöissä.

Palon leviäminen metsään pystyttiin estämään, mutta hakkuuaukealle istutettu nuori taimikko tuhoutui palossa, kertoo päivystävä palomestari Pertti Vesaaja Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta.

Palon varsinaisesta syttymissyystä ei ole tietoa. Alueen maasto on joka tapauksessa ollut kuivaa.

Puoli kolmen aikaan iltapäivällä palopaikalla tehtiin yhä jälkisammutustöitä kuten maapohjan kastelua.

Maastopalojen määrä yhteydessä säähän

Erikokoisia maastopaloja on ollut torstaina kymmeniä eri puolilla Suomea Kaarinasta Keminmaalle saakka.

Esimerkiksi Savonlinnassa noin kaksi hehtaaria maastoa paloi risujen ja heinien poltosta alkunsa saaneessa palossa. Kangasniemellä taas paloi puolitoista hehtaaria metsän aluskasvillisuutta.

Säkylässä risujen poltosta lentänyt kipinä sytytti ulkorakennuksen tuleen aiheuttaen huomattavia vahinkoja. Lisäksi kulotuksesta alkunsa saanut maastopalo tuhosi perunakellarin Kurikassa.

Palomestari Pertti Vesaajan mukaan maastopalojen määrä on suoraan yhteydessä säätilaan. Usein maastopalot ajoittuvat juuri kevääseen, kun sää on poutainen ja aluskasvillisuus on kuivaa.

Pahoin pelkään, ettei jäänyt lähipäivien ainoaksi tehtäväksi tämä, jossa parhaillaan ollaan.

Pertti Vesaaja

– Heti kun sää lämpenee ja maasto kuivuu, niin kyllä niitä vaan tahtoo tulla, Vesaaja sanoo.

Ilmatieteen laitos oli antanut torstaille varoituksen ruohikkopaloista suureen osaan maata lukuun ottamatta eteläisintä Suomea ja Lappia. Torstai-iltana varoitus laajennettiin koskemaan myös maan eteläosia (siirryt toiseen palveluun). Suuressa osassa Lappia on vielä lunta, joten siellä maastopalovaaraa ei ole.

Seuraavan viikon mittaisella ennustejaksolla ei ole odotettavissa sellaisia sateita, jotka muuttaisivat tilannetta, kertoo Ylen meteorologi Toni Hellinen.

– Pikemminkin jatkuva kuivuus voi jopa lisätä maastopalojen määrää, Hellinen sanoo.

Palot usein ihmisen aiheuttamia

Monesti maastopalot ovat ihmisen aiheuttamia, eli saaneet alkunsa kulotuksesta, nuotiosta tai roskien poltosta. Päijät-Hämeessä on tänä keväänä lähtenyt jo useita maastopaloja puutarhajätteen poltosta.

– Siihen toivoisi kyllä ihmisiltä tarkkuutta, että missä polttaa ja miten polttaa. Valvomattahan tulta ei saa jättää missään olosuhteissa. Ja jos on vähänkin epävarma, niin mieluummin kompostoi sen jätteen kuin aloittaa roskien ja risujen polton, palomestari Pertti Vesaaja sanoo.

Jos huomaa maastopalon, kannattaa asiasta ilmoittaa heti hätäkeskukseen.

– Jos vähänkin tuntuu, että itse ei asialle mahda mitään, niin silloin ensimmäinen ja oikeastaan ainoa ja tärkein toimenpide on soittaa hätäkeskukseen, Vesaaja sanoo.