1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jari Korkki

Jari Korkki: Sananvapautta kanadalaisittain

Alkuviikosta vietetty maailman sananvapauden päivä sai Jari Korkin muistelemaan kohtaamistaan Kalliovuorten kansallispuiston vartijan kanssa. Sananvapaus voi joutua yllättäen uhatuksi myös perinteisissä länsimaissa, kirjoittaa Korkki blogissaan.

Jari Korkki
Jari Korkki.
Jari Korkki.Lassi Seppälä / Yle

Siitä on nyt kohta viisitoista vuotta, kun olin työmatkalla vuoden 2001 yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailuissa Kanadan Edmontonissa. Tehtäviin ei kuulunut varsinaisesti raportointi urheilutapahtumista, vaan kaikesta muusta kisoihin liittyvästä ja miksei muistakin Kanadan kuulumisista.

Kun nyt siellä päin oltiin, niin yksi juttu käytiin tekemässä Kalliovuorten kansallispuistosta. Euroopan G8-mellakoiden jälkeen Kanadan hallitus oli päättänyt siirtää oman kokousvuoronsa liittovaltion pääkaupungista Ottawasta keskelle Kalliovuoria Kananaskisin erämaahotelliin.

Sinne siis jutuntekoon. Menomatkalla pysähdyimme kuvaamaan ihan vain maisemia ja joitakin opaskylttejä. Kovin pitkälle ei journalistinen työprosessimme ehtinyt, kun paikalle kurvasi jonkin sortin Mountain Ranger tai kansallispuiston vartija, aseistettuna tietysti.

Seurasi mielenkiintoinen keskustelu, jossa puistovahti hyvin määrätietoisesti ilmoitti, että kuvaaminen loppuu tähän ja painotti vielä oman toimivaltansa kattavuutta toteamalla, että I could shoot you right away, voisin ampua teidät siihen paikkaan.

Punehtunut vartija palasi alle minuutin, ja totesi ykskantaan, että Kanada on läntinen demokratia.

Jari Korkki

Otettuani vähän aikaa henkistä lukua sain sanotuksi, että kuvaamme Suomen tv-uutisiin juttua Kanadan aikeista siirtää G8-kokous juuri tänne. Hän puolestaan, että juttunne saattaa vahingoittaa Kanadan mainetta ja vieläpä houkutella tänne mellakoitsijoita.

Nyt alettiin olla ytimessä ja pääsin sanomaan, että siitä kuitenkin on länsimaisessa sananvapauskäsityksessä kyse. Sain vielä lisättyä, että tähän saakka olin ajatellut Kanadankin sitä kunnioittavan.

Sitten hän nappasi passimme ja sanoi palaavansa asiaan.

Radiopuhelusta tuli yllättävän lyhyt. Punehtunut vartija palasi alle minuutin, palautti passimme ja totesi ykskantaan, että Kanada on läntinen demokratia.

Että hyvää matkaa ja onnea jutuntekoon.

Erikoinen episodi unohtui pian, kun päästiin Kananaskisiin kuuntelemaan erämaahotellin johtajan pullistelua siitä, miten huippukokousta turvaamassa vuorilla partioi 500 mustakarhua.

Juttu saatiin Suomeen ja kokouskin ennen pitkää järjestettiin ilman suurempia hulinoita.

Paluumatkalla Kanadasta sattui vielä yksi kummallinen kohtaus. Lentokentän turvatarkastus halusi jostain syystä ravistella tv-kameran akkua ikään kuin ihmetelläkseen mitä sieltä kuuluu.

Alkoi naurattaa, kun ei sieltä oikein meidän mielestämme olisi pitänyt kuulua juuri mitään. Sitten nauroi jo turvamieskin.

Sanoi, että jos huijaatte niin sehän nähdään sitten illan uutisissa.

Kolme viikkoa myöhemmin kaatuivat Manhattanilla tornit ja sen jälkeen on Kanadassakin vitsailtu vähemmän.

Kirjoittaja on Ylen politiikan toimittaja ja TV1:n Ykkösaamun juontaja

Lue seuraavaksi