Hyppää sisältöön

Intiassa uusi keino lapsiavioliittojen estämiseen: Vuokrafirma ei anna häätelttaa

Maailmassa on 700 miljoonaa naista, jotka ovat päätyneet vaimoiksi alaikäisinä. Erityisen paljon heitä on Intiassa, vaikka laki sen kieltääkin. Pienetkin keinot perinteen murtamiseen ovat tervetulleita, sanoo Pelastakaa lapset -järjestö.

Hinduhäihin koristaudutaan perinteisesti myös piirtämällä käsiin hennakuvioita Kuva: Money Sharma / EPA

Intiassa Rajasthanin osavaltiossa viranomaiset ja yrittäjät ovat sopineet keinosta, jolla yritetään vähentää lapsiavioliittojen määrää. Rajasthan kuuluu Intian alueisiin, joissa alaikäisten avioituminen on yleisintä.

Rajasthanilainen teltanvuokrausfirmojen liitto on alkanut vaatia morsiamelta ja sulhaselta syntymätodistusta iän osoittamiseksi, ennen kuin mikään liittoon kuuluvista yrityksistä toimittaa hääjuhlaan telttoja.

Rajasthanissa eletään parhaillaan häiden huippusesonkia, hindujen Akha Teej -juhlan aikaa, jota pidetään erityisen suotuisana avioliiton solmimiselle. Hääjuhlaa vietetään usein värikkäissä teltoissa.

Ongelma on suurin köyhällä maaseudulla

Intian lain mukaan morsiamen on oltava vähintään 18-vuotias ja sulhasen täyttänyt 21. Avustusjärjestö Girls Not Brides (siirryt toiseen palveluun) arvio kuitenkin, että Rajasthanissa jopa 65 prosenttia tytöistä naitetaan ennen 18-vuotispäiväänsä. Koko Intiassa osuus on 47 prosenttia.

Vaikka lapsiavioliitot ovat myös poikia koskeva ongelma, enimmäkseen avioliittoihin päätyvät tytöt, sillä usein sulhanen on paljon morsianta vanhempi.

YK:n lastenapujärjestö Unicef arvioi, että maailmassa on 700 miljoonaa naista, jotka ovat avioituneen ennen 18-vuotispäiväänsä.

Tyttö kuolee synnytykseen todennäköisemmin kuin nainen

Tytölle avioituminen tarkoittaa usein koulunkäynnin keskeytymistä, ja nuori vaimo on usein altis parisuhdeväkivallalle ja synnytyskuolemalle.

Tavallisimpia lapsiavioliitot ovat maaseudulla ja köyhien keskuudessa, jossa moni tyttölapsi  joko nähdään taloudellisena taakkana tai varhaisen avioliiton uskotaan suojelevan häntä seksuaaliselta ja muulta väkivallalta.

– Siitä ei ole kyse, etteivätkö ihmiset tietäisi lapsiavioliitot laittomiksi. He vain sanovat, että ne ovat traditio. Siksi jokainen pienikin korjausliike auttaa, myös teltanvuokraajien panos, sanoo Pelastakaa lapset -järjestön Rajasthanin-osaston johtaja Sanjay Sharma.

.
.