Hyppää sisältöön

Posti laajentaa terveys- ja hoivapalveluihin – palkkaa omia hoitajia

Aiemmin Posti on ilmoittanut ryhtyvänsä leikkaamaan nurmikoita. Nyt yhtiö näkee isot kasvun mahdollisuudet myös hoivapalveluissa. Hoitoalan ammattiliiton puheenjohtaja yllättyi aikeesta. Hän sanoo, ettei varsinkaan vanhusten ja vammaisten hoitotyötä voi ulkoistaa kenelle tahansa.

Kuva: Yle

Posti on laajentamassa nopeasti kotipalvelujensa tarjontaa. Muun muassa kotona tapahtuvassa hoivapalvelussa nähdään isot kasvun markkinat.

– Posti tekee jo nyt ruokien kotiinkuljetusta yli sadassa kunnassa, Postin kotipalveluista vastaava johtaja Petri Kokkonen sanoo.

– Kun kerran tontille tai kotiovelle mennään, niin kannattaa samalla reissulla tarjota erilaisia palveluita.

Posti pohtii oman hoitohenkilökunnan palkkaamista

Kokkosen mukaan yhtiö rakentaa parhaillaan uusille palveluille organisaatiota ja alkaa sitten toden teolla satsata niihin. Yhtiö pohtii myös oman hoitohenkilökunnan palkkaamista.

– Silloin haetaan uusia ihmisiä, mutta koulutamme myös omaa jo olemassa olevaa väkeä näihin uusiin tehtäviin, Kokkonen sanoo.

– Haemme ammattilaiset niihin tehtäviin, joissa tarvitaan ammatillista koulutusta ja kokemusta. Kaikkiin tehtäviin ei kuitenkaan tarvita ammatillista erityiskoulutusta vaan riittää, että siellä on oikea ihminen tapaamassa näitä henkilöitä kotona, Kokkonen täsmentää.

Ammattiliitto: Hoitoa ei voi ulkoistaa kenelle tahansa

Posti on jo yksi Suomen suurimmista ruuan kotijakelua hoitavista yhtiöistä. Se laajentaa toimintaansa hoivatehtävien lisäksi myös turvallisuuspalveluissa ja kiinteistönhoidon tehtävissä.

Hoitoalan ammattiliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola yllättyi kuultuaan Postin aikeista. Paavolan mielestä varsinkaan vanhusten ja vammaisten hoitotyötä  ei voi ulkoistaa kenelle tahansa.

– Kyse on siitä, että koulutus ja kokemus ovat tärkeitä. Nämä ovat ammattilaisten töitä, Paavola sanoo.

Postin kotipalveluista vastaava johtaja Petri Kokkonen vakuuttaa, että kaikki lakisääteiset velvoitteet täyttyvät ja työehtosopimuksista huolehditaan.

– Kaikki lakisääteiset asiat ja työturvallisuuskysymykset hoidetaan totta kai, Kokkonen sanoo.

– Me tulemme palkkaamaan ammattilaisia niihin tehtäviin, jotka vaativat ammatillista koulutusta, Kokkonen jatkaa.

Hoiva-alan markkinat kovassa kasvussa

Postin kotipalveluista vastaava johtaja näkee, että parhaimmillaan lisääntyvä palvelujen tarjonta voi vapauttaa kuntien resursseja käytettäväksi kuntien perustehtävien hoitoon. Töitä on luvassa myös alihankkijoille.

– Ei ole tarkoitus lähteä yksin kaikkea kehittämään, vaan tehdään kumppaneina paikallisten yritysten kanssa.

Kokkosen mukaan hoiva-alan markkinat kasvavat reippaasti jo yksin väestön ikääntymisen takia.

– Monet asuvat yksin, eivätkä tahdo selvitä askareistaan.

– Apua tarvitaan esimerkiksi kiinteistönhuollossa tai lääkekuljetuksissa.

.
.