1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yle Pohjois-Koreassa – Nuori balettitanssija uskoo asuvansa maailman parhaassa maassa

Pjongjangin eliitin lapset harjoittelevat kulttuuririentoja hulppeassa lastenpalatsissa Pjongjangissa. Perjantaina kaupungin parhaat kyvyt marssitetaan kaduille todistamaan puoluekokousta, ensimmäistä yli 35 vuoteen.

Lasten kulttuurinäytös Pjongjangin lastenpalatsissa Pohjois-Koreassa. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

PJONGJANG Kouluikäiset lapset tanssivat, laulavat ja soittavat kuin kokeneet maailmantähdet. Harjoitteluvuosia ei ehkä ole kovin montaa, mutta harjoittelutunteja niihin on pakattu roimasti. Tiukan kurin maassa kaikkien taitojen treenaus on äärimmäisen kurinalaista.

Samalla säntillisyydellä Pjongjangin lastenpalatsissa prepataan taitoja kouluaineissa. Kurkistan luokkaan, jossa opetetaan kuvankäsittelyä. Käytössä on länsimaisia ohjelmistoja Photoshopista lähtien, mutta nettiyhteys on täällä tavoittamaton ylellisyys, johon edes opettajilla ei ole lupaa.

Tietokoneluokka Pjongjangin lastenpalatsissa. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Kaikki tulee kuin tilauksesta

Kokemus on surrealistinen. Länsimaista toimittajaryhmää kiidätetään pikavauhdilla opiskeluluokasta ja tanssisalista toiseen. Joka huoneessa vastassa on korkeatasoinen ja loppuun asti hiottu, mutta ilmeetön esitys. Kaikki tulee kuin tilauksesta – koska ne tulevat tilauksesta, tässä tapauksessa Pohjois-Korean ulkoministeriön tilauksesta.

Lapset näyttävät roboteilta. Tässä kuplassa kukaan ei hassuttele eikä leiki – eikä käyttäydy, kuten lapset missä tahansa muualla maailmassa.

Pjongjangin lastenpalatsin sisätiloja. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

”Pohjois-Korea on maailman paras maa”

Joitakin lapsia saa haastatella lyhyesti. Kysyn 11-vuotiaalta tanssijalta Rim Songilta, mitä muun maailman pitäisi tietää Pohjois-Koreasta.

– Pohjois- Korea on maailman paras maa, koska suuri Kim Il Sung vapautti meidät Japanin siirtomaavallasta, Rim Song sanoo.

Uskooko hän, että Pohjois-Korean elintaso on maailman paras?

– Totta kai, Rim sanoo.

Tulkkina ahkeroi Pohjois-Korean ulkoministeriön virkamies.

Tassinopetusta Pjongjangin lastenpalatsissa. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Lastenpalatsi toimii kykytehtaana

Pjongjangin lastenpalatsi. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Pjongjangin eliittikansalaisten käytössä on hulppea kahdeksankerroksinen palatsi, jossa kuulemma harjoittelee 5 000 lasta päivittäin.

Tuloksena on taidetta, jolla periaatteessa pärjäisi helposti kaiken maailman kykykilpailuissa.

Tyyli on kuitenkin saumattoman yhtenäinen ja palvonnan kohde tulee annettuna: Kimit kolmessa polvessa, Kim Il Sung, Kim Jong Il ja Kim Jong Un, joista nuorin yrittää nyt vakauttaa valta-asemansa historiallisella puoluekokouksella.

Kim Jong Un on suunnilleen 33-vuotias, joten hän ei ollutedes syntynyt, kun Pjongjangissa pidettiin edellinen Korean työväenpuolueen kokous vuonna 1980. Periaatteessa puoluekokouksen pitäisi päättää johtajista ja linjasta, mutta käytännössä johtaja sanelee puoluekokouksen kulun ja päätökset.

Kim Jong-un hymyilee lasten kulttuurinäytöksen taustavideolla. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Kukaan virkamies ei sano mitään

Kokousta seuraamaan saapuneita ulkomaisia toimittajia paimentaa liuta ulkoministeriön virkamiehiä, jotka sanovat silmät kirkkaina, etteivät he tiedä mitään siitä, mitä perjantaina tulee tapahtumaan.

Saan kiinni yhden korkeamman virkamiehen, jonka ainakin pitäisi tietää. Mitä puoluekokouksesta tiedetään?

– Huomenna näette omin silmin. Nyt minulla on kiire. Olen pahoillani, mies sanoo ja katoaa takaviistoon.

Sen saan myöhemmin kuulla muualta, että kokous alkaa aamuyhdeksältä, mikä tietää sekä toimittajille että Pjongjangin asukkaille aikaista herätystä.

Myös se paljastetaan, että luvassa on nimitysuutisia. Kim Jong Unin uskotaan vaihtavan suosikkejaan keskeisille paikoille.

Ydinohjelma jatkuu ”imperialistien takia”

Lännessä kokoukselta odotetaan henkilövaihdoksia ja ehkä linjanmuutoksia. Hyvässä lykyssä Pohjois-Korea hellittää kilpavarusteluaan ja ohjaa resursseja ydinohjelmasta kansalaisten elintason parantamiseen.

Uusia tornitaloja Pjongjangissa. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Ainakin Pjongjangin kadut on putsattu, pensaat trimmattu ja seinät maalattu. Ehostusta on jatkunut kuukausikaupalla. Pelkkä jättijuhla, miljoonamarssi tai kaikkien paraatien äiti olisi kuitenkin ulkomailla pettymys.

YK:n turvallisuusneuvosto määräsi ydinkokeiden takia maaliskuun alussa tähän asti tiukimmat Pohjois-Korean vastaiset pakotteet, joiden toivotaan purevan erityisesti ylimmän johdon luksuselämän rahoitukseen.

Ydinohjelmalla vankkumaton kannatus

Kotirintamalla ydinohjelmalla on toki vankkumaton kannatus, ainakin jos lasketaan ääneen lausuttuja mielipiteitä. Terveyden tai henkilökohtaisen vapauden kannalta poikkeavat mielipiteet olisivatkin riski.

– Ydinohjelmamme on meidän oikeudenmukainen pelotteemme puolustaa maatamme, sanoo pikahaastattelussa Li Hwya.

Pyongchonin vallankumouksellisen museon opas näyttää Kim Il Sungia koeampumassa aseita. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Hän tuntee Pohjois-Korean aseteollisuuden historiaa ja toimii Pyongchonin vallankumouksellisen museon oppaana.

– Jatkamme ydinohjelmaamme niin kauan kuin maailmassa riittää imperialisteja, hän sanoo painokkaasti.

Sitten valvojamme siirtävät Lin syrjään. On aika jatkaa matkaa. Ehkä kuulemme saman asian huomenna itse Kim Jong Unin suusta. Tai sitten jotain muuta. Kukaan ei tunnu tietävän.