1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Virkamies, älä esiinny kuin puupökkelö – tässä Ylen juontajakonkarin vinkit

Opetus- ja kulttuuriministeriön viestintäohjeissa varoitetaan virkamiehiä "puupökkelömäisyydestä" tv-haastattelussa. Kokeneen tv-esiintyjän mukaan suurempi ongelma on ammattislangi, josta ei saa tolkkua.

Kuva: Yle

Yleisradion Marjukka Havumäki on kokenut tv-uutisten juontaja ja haastattelija. Kuinka iso riesa ministeriön viestintäohjeen mainitsemat puupökkelöt ovat tv-studiossa?

– Mielestäni studiossa vierailee harvoin puupökkelöitä. Siihen vaikuttaa paljon myös toimittajien oma valinta: studioon kutsutaan mielellään virkamiehiä, jotka ovat tottuneet esiintymään yleisön edessä. Siksi samoja henkilöitä haastatellaan usein.

Havumäen mukaan virkamiesten esiintymistaidot ovat parantuneet. Hän nostaa hyväksi esimerkiksi sisäministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin, joka onkin saanut ravata tv-studioissa turvapaikanhakijatilanteen takia.

– Hänellä on asiantuntemusta ja kokemus on tehnyt hänestä luontevan tv-esiintyjän. 

“TV-haastattelussa liian jähmeä ja puupökkelömäinen esiintyminen eivät ole eduksi asialle saati haastateltavalle.

Opetus- ja kulttuuriministeriön viestintäohjeet

Varo jargonia

Havumäen mukaan virkamiehen on hyvä keskittyä siihen, että yleisö ymmärtää, mistä puhutaan.

– Puupökkelömäisyyttä suurempi uhka studiossa on se, että haastateltava alkaa puhua ammattijargonia, josta on vaikea saada tolkkua tai se, että jo ensimmäinen vastaus kestää minuutin.

Muiden esiintyjien tyyliä ei Havumäen mukaan kannata yrittää imitoida.

– Omaa persoonaa on vaikea lähteä muuttamaan, mutta esiintymistaidot yleensä kehittyvät, kun harjoittelee.

– Lohduttava tieto ensikertalaiselle on se, että uutisstudiossa jopa kokeneet esiintyjät voivat alkaa jännittää. Toimittajien tehtävä on luoda etukäteen hyvä tunnelma ja näyttää, missä haastateltava seisoo ja milloin hän lähtee pois.