"Jos sydämessä on vihaa, sinne ei mahdu rakkautta" – holokaustista selvinnyt osallistui muistomarssiin Auschwitzissa

Elämän marssi Auschwitzista Birkenauhun järjestettiin nyt 28. kerran. Se on maailman suurin holokaustin muistotapahtuma.

Ulkomaat
Ihmisjoukko alittaa portin, jossa lukee "Arbeit macht frei". Kaksi kantaa Israelin lippua, rabbi juutalaista kirjakääröä.
Elämän marssin kärjessä olivat muun Tel Avivin päärabbi Jisrael Meir Lau ja Israelin oikeusministeri Ajelet Shaked.Grzegoz Momot / EPA

Tuhannet ihmiset 40 valtiosta ovat osallistuneet holokaustin muistomarssiin Oświęcimissa Etelä-Puolassa. Tuosta saksaksi Auschwitzina tunnetusta kaupungista marssi vei sen liepelle Birkenauhun, johon natsien kuolemanleiri ulottui. Mukana niin sanotussa elämän marssissa oli myös 150 natsien vainoista hengissä selvinnyttä.

Auschwitz-Birkenau (siirryt toiseen palveluun) oli natsien keskitysleireistä suurin. Siellä tapettiin tai näännytettiin hengiltä yli 1,1 miljoonaa ihmistä. Ainakin 960 000 juutalaisen lisäksi siellä menetti henkensä muita puolalaisia, romaneja, homoseksuaaleja, vastarintaliikkeiden jäseniä ja neuvostoliittolaisia sotavankeja. Nykyisin se on muistomerkki ja museo.

– Haluan nuorten tajuavan, että viha tappaa. Minulla on motto: Jos sydämessäsi on vihaa, sinne ei mahdu rakkautta, sanoi marssiin osallistunut 81-vuotias Feiga Francis Schidt Libman.

Hän menetti Auschwitzissa isoäitinsä, tätinsä ja serkkunsa. Isä kuoli Dachaun keskitysleirissä, ja Schmidt Libman ja hänen äitinsä olivat Stutthofin leirissä mutta jäivät henkiin. Vapautuessaan tyttö oli kymmenvuotias.

Järjestäjä kehotti Eurooppaa vastustamaan rasismia

Schmidt Liman sanoi toivovansa, että kaikki olisivat ystävällisiä toisilleen, sillä kaikissa ihmisissä on hänen mukaansa kauneutta ja hyvyyttä. On aivan sama, rukoileeko joku synagogassa, toinen kirkossa ja kolmas moskeijassa, hän sanoi.

Junaraiteille asetettu mustavalkoinen valokuva kolmesta merimiesasuisesta lapsesta ja sekä käsin kirjoitettu lappu, jossa lukee englanniksi: "Marssin Maria Fenyvesin, Margalit Hauserin perheen, maailmanlaajuisen juutalaisperheemme puolesta".
Monet Auschwitz-Birkenaussa henkensä menettäneet tuotiin leirille näitä raiteita pitkin. Yksi muistomarssiin osallistuneista jätti kiskoille ennen sotaa otetun kuvan juutalaisperheen lapsista.Grzegorz Momot / EPA

– Pahoin pelkään, ettei Eurooppa eivätkä ehkä jotkin muutkaan maailman kolkat ole oppineet holokaustista paljoakaan, sanoo marssin järjestäjiin kuulunut Shmuel Resenman ja kehottaa hallituksia säätämään toimivia lakeja antisemitismiä, rasismia ja fasismia vastaan.

Elämän marssi järjestettiin nyt 28. kerran. Se on maailman suurin holokaustin muistotapahtuma.

Lähteet: AFP, Reuters, AP