Huippurepublikaani jättäytyy toistaiseksi pois Trumpin tukijoista

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan ei lämpene vielä Donald Trumpin tukemiselle. Trump puolestaan ei lämpene Ryanille.

USA:n presidentinvaali
Paul Ryan lehdistötilaisuudessa Washingtonissa 20. lokakuuta.
Paul Ryan lehdistötilaisuudessa Washingtonissa 20. lokakuuta.Michael Reynolds / EPA

Republikaanipoliitikko ja kongressin edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan ilmoittaa, ettei hän ole toistaiseksi valmis tukemaan Donald Trumpin vaalikampanjaa.

– En ole siihen valmis tällä hetkellä, Ryan sanoi uutiskanava CNN:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Ryanin mielestä Trumpin tulisi yhtenäistää republikaanisen puolueen kaikki siivet sekä konservatiivinen liike. Vasta sen jälkeen Trump voisi aloittaa vaalikampanjan, jota amerikkalaiset voisivat ylpeinä tukea.

CNN:n haastattelussa Ryan sanoi toivovansa, että hän voisi lopulta asettua Trumpin taakse ja olla osa puolueen yhtenäistämisprosessia.

– Mutta ensimmäisten askelten pitää tulla Trumpilta, puhemies toteaa.

Liikemies Donald Trump on nyt ainoa republikaanien ehdokas, kun kilpakumppanit Ted Cruz ja John Kasich luopuivat kisasta tiistaina Indianan osavaltion esivaalien jälkeen.

Trump nokitti heti takaisin

Donald Trump otti heti kantaa maan huippurepublikaanin näkemyksiin.

– En ole valmis tukemaan puhemies Ryanin poliittista agendaa, näpäytti Trump tiedotteessaan.

Hän arveli, että kaksikko voisi kenties tulevaisuudessa työskennellä yhdessä ja päästä yhteisymmärrykseen siitä, mikä on parasta Amerikan kansalle.

Puoluekokouksessa tyhjiä paikkoja

Republikaanien puoluekokous valitsee heinäkuussa puolueen ehdokkaan marraskuun presidentinvaaleihin, mutta nimekkäitä puolueen jäseniä jää pois kokouksesta.

Yhdysvaltain entiset presidentit George Bush ja George W. Bush eivät osallistu puoluekokoukseen. Ex-presidenttien tiedottajat ilmoittivat torstaina, etteivät Bushit osallistu myöskään Donald Trumpin presidentinvaalikampanjaan.

Myös vuoden 2008 presidenttiehdokas John McCain ja vuonna 2012 kampanjoinut Mitt Romney jäävät pois Ohiossa, Clevelandissa järjestettävästä puoluekokouksesta.

Lähteet: Reuters