Putin järjesti yllätyskonsertin Palmyran muinaiskaupungissa

Pietarilaisen Mariinski-teatterin sinfoniaorkesteri on esiintynyt konsertissa Syyriassa, historiallisessa Palmyran rauniokaupungissa. Konsertin esiintyjäkaartissa oli presidentti Vladimir Putinin hyviä ystäviä.

Palmyran amfiteatterissa pidetyn konsertin järjesti Venäjän presidentti Vladimir Putin. Kuvassa Mariinski-teatterin orkesterin kapellimestari Valeri Gergijev kumartaa yleisölle konsertin jälkeen. Kuva: EPA/SERGEI CHIRIKOV

Venäjän presidentti Vladimir Putinin ideoima konsertti kovia kokeneessa Palmyran kaupungissa järjestettiin vain reilu kuukausi sen jälkeen, kun Syyrian hallituksen joukot vapauttivat kaupungin ääri-islamistisen Isis-järjestön otteesta.

Torstaina järjestetty musiikkikonsertti oli todellinen yllätys, sillä siitä kerrottiin julkisuuteen vain tunteja ennen kuin se alkoi. Palmyran amfiteatterissa järjestettyä konserttia oli seuraamassa Venäjän ja Syyrian armeijan henkilökuntaa sekä paikallisia siviilejä.

Presidentti Putin ei itse ollut paikan päällä nauttimassa musiikista, mutta hän tervehti yleisöä videolinkin välityksellä kesäasunnoltaan Sotshista. Putin kiitteli konsertin järjestäjiä, esiintyjiä ja vieraita rohkeudesta, sillä sotatilassa olevassa Syyriassa on turvatonta.

Konsertissa kuultiin tuttuja sävelmiä, muun muassa Johan Sebastian Bachin teoksia. Mariinski-orkesteria johti kapellimestari Valeri Gergijev, joka tunnetaan Putinin läheisenä tukijana.

Selloa soitti puolestaan Sergei Rodulgin, joka hänkin on Putinin ystävä. Rodulginin nimi on viime aikoina vilahtanut Panama-papereissa, joiden mukaan hänellä on kytköksiä veroparatiiseissa toimiviin yhtiöihin.

Kansainvälisessä mediassa konsertin järjestämistä on pidetty Kremlin yrityksenä muistuttaa maailmaa Venäjän roolista Palmyran vapauttamisessa. Venäjän erikoisjoukot tukivat ilmaiskuilla Syyrian armeijaa Isisiä vastaan.

Isis-järjestön tuhoama Palmyra kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.