Britannian työväenpuolue kärsimässä takaiskuja aluevaaleissa

Labour on osittaisen tuloksen mukaan menettämässä kannatustaan sekä Skotlannin ja Walesin aluevaaleissa että Englannin paikallisvaaleissa. Jeremy Corbyn syyskuusta asti luotsaamalle puolueelle ennustetaan kuitenkin voittoa Lontoon pormestarinvaalissa.

Ulkomaat
Vaalivirkailjoita laskemassa ääniä.
Vaalivirkailjoita laskemassa ääniä Glasgow'ssa Skotlannissa.EPA / Robert Perry

Britannian työväenpuolue on kärsinyt tappioita torstaina pidetyissä alue- ja paikallisvaaleissa.

Vaaleissa valittiin Skotlannin parlamentti, Walesin ja Pohjois-Irlannin paikallishallintojen jäsenet, yli 2 700 paikallisedustajaa eri puolilla Englantia ja Lontoon uusi pormestari.

Oppositiopuolue Labourille tuli takaiskuja erityisesti Skotlannissa, jossa se putosi kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Tappioita tuli kuitenkin myös Walesissa, osissa Englantia ja Pohjois-Irlannissa.

Walesissa Labour säilyy suurimpana puolueena, mutta menettänee enemmistönsä aluevaltuustossa. EU-vastainen Ukip on puolestaan saamassa Walesin aluevaaltuustoon ensimmäiset edustajansa.

Englannissa Labourin tulos on kahtalainen. Vaikka sille tulikin menetyksiä, se voitti joitakin vaaleja, joita sen odotettiin häviävän.

Pohjois-Irlannin vaalien ja Lontoon pormestarinvaalin tuloksia odotetaan vielä.

Etukäteisennusteiden mukaan Lontoon vaalitulos olisi Labourille valopilkku, sillä sen ehdokas Sadiq Khan on suosikki Lontoon pormestariksi. Khan olisi Britannian pääkaupungin ensimmäinen muslimipormestari.

Testi Corbynille

Vaalit ovat merkittävin puolueiden kannatuksen mittari sen jälkeen, kun David Cameronin konservatiivipuolue voitti parlamenttivaalit vuosi sitten.

Vaaleja pidetään testinä etenkin Labourin uudelle johtajalle Jeremy Corbynille, joka on vienyt puoluettaan entistä enemmän vasemmalle.

Labourin taloustiedottaja John McDonnell sanoo Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle, että verrattuna aikaan joilloin Corbyn aloitti, Labour on selvästi matkalla kohti parempaa.

Corbynin arvostelijana tunnettu Labourin kansanedustaja John Mann sanoo, että tulos menettelee, mutta Labourin olisi pitänyt voittaa vaalit.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset