Synnytysosastolla ei lamaannuta lopettamisuhan takia – kätilöille annetaan lisää koulutusta

Oulaisissa sijaitsevan Oulaskankaan sairaalan kätilöitä aletaan kouluttaa Oulun yliopistosairaalassa vastasyntyneiden ja lasten teho-osastoilla. Synnytysosaston toimintaa halutaan kehittää, vaikka uhka synnytystoiminnan alasajosta on häilynyt sairaalan yllä jo pidemmän aikaa.

terveys
Vauva äidin rintaa vasten.
Muutaman tunnin ikäinen poika ihokontaktissa äitiinsä.Riikka Pennanen / Yle

Synnytysosaston toimintaa kehitetään Oulaskankaan sairaalassa Oulaisissa synnytystoiminnan lopettamisuhasta huolimatta.

Kaksi sairaalan kätilöä aloittaa ensi viikolla puolen vuoden koulutuksen Oulun yliopistosairaalan vastasyntyneiden ja lasten teho-osastoilla, ja lisää kätilöitä on tarkoitus kouluttaa Oulussa syksyllä.

Koulutuksilla pyritään vastaamaan sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran vaatimuksiin siitä, että Oulaisissa pitää pystyä hoitamaan tehostettua valvontaa tarvitsevia vastasyntyneitä. Tällä hetkellä sairaalassa ei ole tällaista yksikköä.

Valvira on ollut ajamassa toistuvasti Oulaisten synnytystoimintaa alas, koska virasto ei ole pitänyt riittävinä suunnitelmia siitä, miten toimintaa Oulaskankaalla aiotaan muun muassa tältä osin kehittää.

Synnytystoiminta jatkuu normaaliin tapaan

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallitus haluaisi, että synnytystoiminta jatkuisi Oulaisissa. PPSHP:n hallitus on antanut asiasta jo useampia selvityksiä Valviralle. Valviran mukaan viimeisinkään selvitys ei ollut riittävän luotettava tai uskottava, jotta synnytystoiminnan jatkamista Oulaskankaalla voitaisiin sen perusteella puoltaa.

Katsotaan, miten tässä käy. Enempää me emme voi nyt tehdä.

Asko Rantala

Uusin selvitys lähtee virastolle tässä kuussa. Valviran asettama takaraja selvitykselle on 18.5.

Oulaskankaan sairaalan johtavan ylilääkärin Asko Rantalan mukaan synnytystoiminta Oulaisissa jatkuu alasajouhasta huolimatta normaaliin tapaan.

– Me jatkamme synnytyksiä normaalisti, kunnes Valviralta tulee joku erityinen ilmoitus asiasta. Meillä on kuitenkin olemassa valmiudet toimintamme täydentämiseen ja Valviran vaatimusten vastaamiseen. Selvityksiä on annettu Valviralle useampia, ja niitä on myös tarkennettu. Katsotaan, miten tässä käy. Enempää me emme voi nyt tehdä, Rantala sanoo.

Oulaskankaalle voitaisiin perustaa tehostetun valvonnan yksikkö

Ylilääkäri Asko Rantala oikoo esillä olleita tietoja siitä, että Valvira olisi ollut lakkauttamassa synnytystoimintaa siksi, että Oulaskankaalta puutttuu vastasyntyneiden tehohoitoyksikkö.

– Kyse ei ole tehohoidosta, vaan tehostetusta valvonnasta. Tässä tehostetun valvonnan yksikössä voitaisiin hoitaa esimerkiksi vastasyntyneitä, jotka ovat huonossa kunnossa vaikkapa matalien sokeriarvojen takia, Rantala selventää.

Valviralle on esitetty, että Oulaskankaalle voitaisiin perustaa enimmillään kaksipaikkainen tehostetun valvonnan yksikkö vastasyntyneille. Kaikista huonokuntoisimmat vastasyntyneet lähetettäisiin Oulun yliopistosairaalaan jatkohoitoon.

Mikäli Valvira ei saa mielestään riittävää selvitystä siitä miten tilanne hoidetaan Oulaisissa, synnytystoiminta loppuisi Oulaskankaalla 31.3.2017.