1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuore tanssin väitöstutkimus avaa myös johtajuutta – "Egon pullistelu kannattaa jättää ulkopuolelle"

Päätösvallan jakaminen ryhmätilanteissa voi aiheuttaa vastusta, olipa kyse tanssiryhmästä tai muusta ryhmätyöskentelystä. Tuore väitöstutkimus käsittelee osallistavaa tapaa tehdä tanssikoreografiaa ja kertoo kommunikoinnin tärkeydestä silloinkin, kun asioista ollaan eri mieltä.

ilmiöt
Kajaanin tanssiteatteri: Keko
Kalle Heikkinen / Yle

Kajaanilaisen tanssitaiteen maisterin Kirsi Törmin väitöstutkimus "Koreografinen prosessi vuorovaikutuksena" tarjoaa mielenkiintoisia yhtymäkohtia muihinkin ryhmätyöskentelytilanteisiin, kuten vaikkapa työpaikalla tapahtuviin. Vaikka Törmin tutkimus pureutuu yhteisölliseen ja osallistavaan tapaan tehdä koreografiaa, voisi se olla sovellettavissa mihin tahansa johtajuuteen.

Väitöstutkimuksessa on nähtävillä valmentavaan johtajuuteen (siirryt toiseen palveluun) liittyviä seikkoja, mutta helposti se ei syntynyt. Törmi nimittäin lähti liikkeelle ajatuksesta, että koreografi näyttää yleensä ammattitanssijoille minkälainen teos on tulossa.

– Hiljalleen aloin kriisiytymään itseni ja tuon työskentelytavan kanssa ja aloin kyselemään, millä muulla tavalla asia olisi mahdollista tehdä. Liu'uin siihen, mitä toinen ihminen ajattelee ja tuntee, ja etsiydyin uudenlaisen työskentelytavan äärelle.

Koreografilta, joka antaa tanssiryhmässä päätösvaltaa myös ryhmäläisille, vaaditaan rohkeutta laittaa itsensä alttiiksi. Törmi toteaa, että koska hän ei koe olevansa kauhean sosiaalinen, piti hänen tutkiskella mitä hänessä tapahtuu vuorovaikutustilanteessa.

Pitää olla kiinnostunut toisista, ei niinkään omasta taiteellisesta näkemyksestä.

Kirsi Törmi

– Tutkin itseni kannalta sellaisia vuorovaikutuksessa olemisen esteitä joita jännitän. Pitää olla rohkeutta katsoa myös itsensä sisälle, mitä kaikkea kannan mukanani ja mitä vien vuorovaikutustilanteisiin.

Oman kasvamisen kannalta ryhmätyö on oiva väline. Mitä heterogeenisempi ryhmä on, sitä enemmän ihmisellä on peilejä katsoa itseään. Törmin mielestä itsensä tutkiskelu vaatii ainakin sen, että matkalla on joku toinen ihminen, joka pystyy toimimaan peilinä ja saamaan toisen huomaamaan, mitä missäkin kohdassa tapahtuu.

Päätösvallan jakaminen, ryhmässä tekeminen voi olla myös hyvin haasteellista.

– Voi olla esimerkiksi voimakasta vastustusta. Olen työskennellyt amatööritanssijoiden kanssa ja sellainenkin, että tehdään jotain lattiatasossa kun toinen on tottunut tekemään pystyasennossa, voi aiheuttaa vastustusta. En halua manipuloida enkä suostutella vastoin toisen tahtoa, mutta pysähdytään sen äärelle, että miksi vaikkapa konttausasento on niin vieras ja tutkaillaan sitä, mitä siinä tapahtuu.

Egon pullistelu pitää jättää pois

Kirsi Törmi toteaa, että koreografina hänen täytyy todella kuulla, nähdä ja aistia, mitä harjoitussalissa tapahtuu. Hän ei voi mennä salille vahvojen ennakko-odotusten tai halujensa kanssa. Koreografilta tulisi löytyä kykyä asettua toisen nahkaan, mutta sellainen vaatii ryhmän vetäjältä tiettyjä asioita.

Nyt tuntuu, että matka on todella kannattanut.

Kirsi Törmi

– Egon pullistelu kannattaa jättää ulkopuolelle. Pitää olla kiinnostunut toisista, eikä niinkään omasta taiteellisesta näkemyksestä. Tutkimukseni antaa välineitä siihen, mitä peruselementtejä kannattaa ottaa huomioon.

Peruselementeiksi Törmi nimeää muun muassa sen, että on riittävästi aikaa ja levollisuutta. Nopeus ja tehokkuus kannattaa jättää syrjään ja asettua rauhassa asioiden äärelle.

– Myös etiikka on hirveän tärkeä. Jos nousee kitkaisia kohtia ja tulee ristiriitoja, ei vain lakaista niitä maton alle. Hankauksissa on monesti tosi paljon energiaa. Sen voi nähdä myös positiivisena asiana, jossa on valtavasti informaatiota.

Kommunikointi tärkeää

Yhteisen todellisuuden löytyminen ryhmätyöskentelyssä voi olla hyvin mielenkiintoista, sillä samassa porukassa voi olla hyvin eri arvoja kannattavia ihmisiä.

Jos nousee kitkaisia kohtia ja tulee ristiriitoja, ei vain lakaista niitä maton alle.

Kirsi Törmi

– Miten muodostetaan sellainen kokonaisuus, missä erilaiset todellisuudet voivat olla läsnä? Kohdataan ihmiset erilaisine todellisuuksineen, ja muodostetaan kontaktia ja vuoropuhelua. Näen, että tämän päivän yhteiskunnassa on hirveän tärkeää pystyä kommunikoimaan, vaikka asioista oltaisiin eri mieltä, Kirsi Törmi toteaa.

Törmin väitöstutkimus tarkistetaan julkisesti maanantaina 9. toukokuuta. Matka sen tekemiseen on ollut tekijänsä mukaan kivulias ja takkuinen, mutta myös kannattava.

– Kun tajusin, että kyllä tämä valmistuu, alkoi teksti kirjoittautua ulos itsestäni. Nyt tuntuu, että matka on todella kannattanut.

Lue seuraavaksi