Politiikantutkija arvioi: Stubbin ja Orpon välille kehkeytyy ankara ottelu

Kokoomuksessa haikaillaan Jyrki Kataisen aikaa, jolloin vaalimenestys oli mainio. Uuden puheenjohtajan pitäisi napata liikkuvat äänestäjät kokoomuksen kannattajiksi, arvioi Erkka Railo.

politiikka
Erkka Railo.
Politiikan tutkija Erkka Railo arvioi aamu-tv:ssä politiikan viimeisimpiä käänteitä.

Politiikantutkija Erkka Railo muistuttaa, että kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb on taistelijaluonne. Niinpä hänen ja haastaja Petteri Orpon välille kehkeytyneekin vielä ankara ottelu puolueen puheenjohtajan paikasta. Railo oli perjantaina vieraana Ylen aamu-tv:ssä.

Sisäministeri Petteri Orpo ilmoitti keskiviikkona haastavansa nykyisen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Stubbin. Eilen helatorstaina Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun)kertoi kyselystään, jossa Orpo oli noussut eduskuntaryhmän suosikiksi.

Tilanne on mielenkiintoinen, sillä yleensä puheenjohtaja, joka on vienyt puolueensa hallitukseen, on ilmeinen ennakkosuosikki, toteaa Railo.

Kolmen seuraavan vuoden aikana on viidet vaalit, eikä kokoomus halua lähteä niihin nykyisellä kannatuspohjalla, sanoo Railo. Puolueessa haikaillaan Jyrki Kataisen aikaa, jolloin vaalimenestys oli mainio.

Railo arvelee, että kokoomuksessa on etsitty ehdokasta, joka voisi kaataa Stubbin, jota syytetään kannatuksen rapisemisesta. Railon mielestä tämä on pikkuisen epäreilua Stubbia kohtaan, eikä kannatuksen kehitys edes ole hallitusvastuun kantajalle tutkijan mielestä niin huono kuin on annettu ymmärtää.

Jan Vapaavuorta on todennäköisesti kosiskeltu myös puheenjohtajakilpaan, mutta koska hän on Stubbille tämä vaalin jo kertaalleen hävinnyt, Orpon tilanne on helpompi, Railo analysoi aamu-tv:ssä.

– Vaikeissa taloudellisissa oloissa massojen hurmaaja ei välttämättä ole sopivin henkilö, vaan tarvitaan tasoittava puheenjohtaja.

– Puoluekokous valitsee sen, joka kykenee voittamaan kokoomukselle liikkuvia äänestäjiä.

Stubbista tiedetään, että hän jakaa mielipiteitä, sanoo Railo. Stubb ei liioin ole kenttää kuunteleva järjestöihminen toisin kuin Orpo, joka tulee järjestökentältä ja on entinen nuorisopoliitikko, joka tietää piirien arjen.

Puoluekokouksen puheenjohtajavaali voi olla vaikea paikka kokoomukselle, jos ja kun puolueväki ei ole yhden ehdokkaan takana hurmoksellisesti. Stubbin ja Orpon kamppailu voi myös jakaa kokoomuksen, ja jos Stubb voittaa niukasti, hänen otteensa puolueesta voi jäädä heikoksi, varoittaa Railo.