1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Kuuden ravikuningattaruuden hevosmies: "Sanon joka aamu eläimille huomenta"

Yksi Suomen merkittävimmistä suomenhevoskasvattajista, kajaanilainen Heikki Parviainen iloitsee tilan uudesta tulokkaasta. Useita ravikuningattaruuksia voittanut hevosmies tunnistaa hyvän hevosen muun muassa jaloista.

urheilu
Kainuun 50 aktiivisinta: Haastattelussa Heikki Parviainen
Kainuun 50 aktiivisinta: Haastattelussa Heikki Parviainen

Sivolan tilalla Heikki Parviainen katsoo tyytyväisenä aitauksessa juoksevaa tuoretta varsaa, joka on järjestyksessään 126:s.

– Tilan uusi tulokas on tosi hyvärakenteinen, jalat olivat heti sen syntymän jälkeen kohdillaan. Ne eivät vinksottaneet mihinkään ylimääräiseen suuntaan, eli kestävät jatkossa kovaa treeniä, sekin on periytyvä ominaisuus. Muutenkin varsa on terhakka ja lihaksikas.

– Uskon, että tästä kasvaa meille menestyjä.

Tilalla on tehty sukupolven vaihdos, mutta aktiivinen hevosmies Heikki Parviainen on edelleen mukana tilan töissä.

– Työn kuva ei ole muuttunut miksikään, yhdessä me poikamme Antin kanssa näitä töitä tehdään. Työt alkavat aamulla puoli kuudelta ja päättyvät illalla kuuden aikaan.

Merkittävää suomenhevoskasvatusta

Menestystä Sivolan tilalla on riittänyt aina. Tilan historiikin mukaan ravihevosten kasvattamisen ja omistamisen perinteet ulottuvat vuoteen 1895, jolloin Heikki Parviaisen isoisä Pekka Parviainen voitti Valtion ajot Mikkelissä. Tapahtuu voidaan pitää Kuninkuusravien edeltäjänä.

–Isoisän voitosta meni 101 vuotta, kun voitin Sukkulalla ensimmäinen ravikuningattaruuden. Sen jälkeen saimme niitä Sukkulan kanssa kaksi, ja Vipotiinalla kolme.

Muutenkin varsa on terhakka ja lihaksikas.

Heikki Parviainen

Tilan kantatamma Ilta-Posti sai ensimmäisen varsansa vuonna 1980, josta voidaan katsoa alkaneen Sivolan tilan kasvatustoiminta.

Reilun kolmenkymmenen vuoden aikana tila on noussut saavutuksiltaan yhdeksi tämän hetken merkittävimmistä suomenhevoskasvattajista.

– Olen oppinut tuntemaan hevoset jo pienestä pitäen. Sehän on luonnekysymys, että hevonen kokee ihmisen kaverikseen ja siihen saa tietynlaisen otteen. Ellei sitä tule, niin sitä ei saa tehtyä. Se on tultava luonnostaan.

Uskon, että tästä kasvaa meille menestyjä.

Heikki Parviainen

– Sanon joka aamu eläimille huomenta. Hevosen hirnahtaessa mielestäni tiedän mitä se sanoo ja aina minä siihen vastaan, sanoo Heikki Parvianen.

Heikki Parviainen on yksi niistä viidestäkymmenestä kainuulaisesta, jotka valittiin Kajaanin Nuorkauppakamarin yleisöäänestyksessä kaikkien aikojen aktiivisimmiksi kainuulaisiksi. Yle Kajaani esittelee yhden valitun kerran viikossa vuonna 2016.

Lue seuraavaksi