Muovia on ruvettu kierrättämään innolla, vaikka kukaan ei pakota

Kotitaloudet ovat alkaneet kierrättää muovia jopa yli odotusten. Keräysverkosto ei ole vieläkään valmis, mutta tavoitteena on saada 500 pakkausmuovin keräyspistettä auki heinäkuun loppuun mennessä. Esimerkiksi Oulussa ensimmäiset muovinkeräyspisteet otettiin käyttöön toukokuun alussa.

Kotimaa
Muoviroskia
Kaikki kuvassa näkyvät muoviroskat kuuluvat kierrätykseen.Jenni Frilander / Yle

Rinki-ekopisteet aloittivat toimintansa vuoden vaihteessa. Samaan aikaan alkoi myös valtakunnallinen pakkausmuovin keräys, mutta keräyspisteiden avaaminen on viivästynyt. Niitä kuitenkin asennetaan koko ajan lisää, ja tavoitteena on saada koko 500 pisteen verkosto valmiiksi heinäkuun loppuun mennessä.

Oulussa on toukokuun alussa avattu kolme muovinkeräyspistettä. Tarkoituksena on avata Pohjois-Pohjanmaalle yhteensä 20 pistettä, Ouluun 15, Raaheen kaksi, sekä Muhokselle, Siikajoelle ja Kempeleeseen yksi.

– Ne avautuvat viimeistään heinäkuussa, mutta todennäköisesti ainakin suurimmaksi osaksi kesäkuussa. Tarkka aikataulu ei ole vielä selvillä, sanoo kehityspäällikkö Pia Vilenius Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:sta.

Keräyspisteitä varten tarvitaan sijoituspaikkaluvat kuntien viranomaisilta. Kaikista Pohjois-Pohjanmaan muovinkeräyspisteitä ei ole vielä tehty sopimusta, eikä saatu toimenpidelupaa kunnalta. Siksi tarkemmat tiedot keräyspisteiden sijainnista kerrotaan vasta sopimusasioiden selvittyä.

Uusista muovinkeräyspisteistä tiedotetaan Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n Facebook-sivulla. (siirryt toiseen palveluun)

Muovinkeräys on alkanut tehokkaasti

Muovinkeräys on otettu Suomessa lyhyessä ajassa hyvin vastaan, kertoo Vilenius.

– Asiakkaat ovat löytäneet pisteet todella hienosti, ja niitä käytetään jopa yli odotusten. Materiaali on tietojemme mukaan ollut hyvää, eli myös lajittelu on osattu hyvin.

Myös lajittelu on osattu hyvin

Pia Vilenius

Keräysastiaan kelpaavat kotitalouksien tyhjät, puhtaat ja kuivat muovipakkaukset, kuten jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset, pesuainepakkaukset, muovikassit ja -kääreet sekä muovipullot, -kanisterit ja -purkit.

Lajitteluohjeissa kehotetaan irrottamaan korkit ja kannet ja ja panemaan ne keräysastiaan erikseen, koska ne ovat usein eri muovia kuin muu pakkaus.

Kierrätysprosessissa eri muovit erotellaan toisistaan tunnistamalla eri laadut optisella lukulaitteella. Jos esimerkiksi vuoka ja kansikalvo ovat eri muovia ja kiinni toisissaan, niin lukulaite tunnistaa vain toisen. Osa pakkauksesta joutuu siten väärään ryhmään, mikä voi merkittävästi haitata kierrätystä.

Muovia ei ole pakko kierrättää

Tavalliselle kansalaiselle muovinkierrätys on täysin vapaaehtoista. Muovit voi edelleen laittaa sekajätteeseen, joka hyödynnetään energiaksi jätteenpolttolaitoksissa.

Jo aikaisemmat muovinkeräyskokeilut ovat osoittaneet, että ihmiset innostuvat siitä.

– Koska muovijätettä tulee paljon, jotkut taktikoivat niin, että vievät muovit keräyspisteisiin, jolloin he voivat vähentää jäteastian tyhjennyskertoja ja säästää jätelaskuissa, Oulun jätehuollon toimitusjohtaja Markku Illikainen kertoo.

Säiliöt tyhjennetään, kun täyttöaste on 80 prosenttia.

Pia Vilenius

Jos kantaa huolta yleisemmin ympäristöasioista ja siitä, miten Suomi selviää materiaalikierrätystavoitteesta, muovin kierrättäminen kannattaa. Pakkausmuovin kerääminen liittyy EU:n ja valtakunnalliseen tavoitteeseen kierrättää yhdyskuntajätteestä 50 prosenttia vuonna 2016, ja energiana 30 prosenttia.

Lain mukaan muovipakkausten kierrätys pitää järjestää yli 10 000 asukkaan taajamiin.

Keräyssäilöiden tyhjennysvälejä viilataan yhä

Kun ekopisteiden tyhjennys vuoden alussa siirtyi Rinki Oy:lle, monin paikoin keräyssäiliöt pursusivat yli äyräyidensä, koska niitä ei tyhjennetty tarpeeksi usein.

Moniin pisteisiin on toimitettu suurempia säiliöitä, ja säiliöiden tyhjennysrytmejä säädellään koko ajan.

– Meillä verkosto laajenee koko ajan ja tyhjennystarpeet ja -paineet kullakin pisteellä vaihtelevat verkoston ja käytön mukaan. Pyrimme kuitenkin siihen, että ne saadaan toimiviksi niin, että säiliöt tyhjennetään, kun täyttöaste on 80 prosenttia. Pääosin tyhjennykset toimivat koko verkoston alueella hyvin, kertoo kehityspäällikkö Pia Vilenius.

Rinki Oy:n mukaan Pohjois-Pohjanmaan suosituin eli nopeimmin täyttyvä ekopiste on Jäälissä osoitteessa Kehätie 1. Vastaavasti hiljaisin ekopiste on Tyrnävällä osoitteessa Kauttaranta 42.