Ulkoporealtaita viedään nyt Salosta ympäri Eurooppaa

Ulkoporealtaiden suosio on kasvanut viimeiset viisi vuotta. Aikaisemmin ökytuotteena pidetyistä ulkoporealtaista on tullut tavallisten lapsiperheiden arkea.

Kotimaa
Ulkoporealtainen valmistus Novitekin tehtaalla Salossa. Joska Huovila ja Markus Kakko.
Yrjö Hjelt / Yle

Salossa toimiva Novitek on ainoa ulkoporealtaita Suomessa valmistava yritys. Tuotanto on kasvanut kovaa vauhtia viimeisen viiden vuoden aikana.

Myyntijohtaja Toni Salovaara kertoo, että pelkästään kahtena edellisvuotena kasvua on ollut 40 prosenttia. Viime vuonna Novitek valmisti 550 ulkoporeallasta.

Parhaillaan Novitek työllistää vajaa 30 työntekijää. Salovaara uskoo, että tuotanto jatkaa kasvuaan myös tänä vuonna ja ensi vuonna työntekijöitä on jo yli 40.

– Uskon, että tuotanto kasvaa tänä vuonna 40 prosenttia. Tähtäimessä on tehdä tänä vuonna lähemmäs 1 000 ulkoporeallasta, Salovaara sanoo.

Suuntana Eurooppa

Novitek hakee nyt kasvua ulkomailta. Tähän mennessä tuotannosta on mennyt vientiin vain 10 prosenttia, mutta tähtäin on siinä, että jatkossa viennin osuus olisi yli kolmannes.

– Olemme palkanneet vientipäällikön. Meillä on myös Ranskassa ja Sveitsissä agentti hoitamassa sikäläisiä markkinoita sekä Puolassa maahantuoja, Toni Salovaara sanoo.

– Eniten odotan kuitenkin Norjan ja Ruotsin markkinoilta. Meillä on sinne hyviä viritelmiä.

Euroopan markkinoille myydään vuosittain noin 60 000 ulkoporeallasta ja lamasta huolimatta kysyntä on kasvanut koko ajan. Vain kolmasosa ulkoporealtaista tehdään Euroopassa, suurin osa tulee Yhdysvalloista tai Kiinasta.

Kotimaisuusaste 60 prosenttia

Novitek on yli 20 vuotta vanha yritys, joka on valmistanut kylpyammeita, infrapunasaunoja ja suihkuhöyrykaappeja. Vuonna 2011 yritys alkoi valmistaa ulkoporealtaita.

Kyllä niitä ostavat ihan tavalliset lapsiperheet omakotitalojensa takapihoille.

Toni Salovaara

Novitekin ulkoporealtaat tehdään akryylista ja ne ovat pakkasen kestäviä. Osa komponenteista tulee Yhdysvalloista, mutta kotimaisuusaste on silti yli 60 prosenttia.

Yrityksen valmistamat ulkoporealtaat maksavat 4 000-20 000 euroa. Myyntijohtaja Toni Salovaaran mukaan kuva siitä, että ulkoporealtaita ostaisivat vain ökyrikkaat, on väärä.

– Kyllä niitä ostavat ihan tavalliset lapsiperheet omakotitalojensa takapihoille ja kesämökeille.

Salossa on hyvä yrittää

Toni Salovaaran mukaan Salo on tällä hetkellä hyvä paikka yrittäjälle. Kaupungissa on runsaasti vapaata työvoimaa ja tilojen vuokrat ovat edulliset.

– Lisäksi Salo on logistisesti loistava kohde. Turkuun on puoli tuntia ja Helsinkiin tunti.

Salovaara uskoo yrityksen menestyvän ulkomailla. Messuilta on saatu jo hyvää palautetta.

– Työnlaatu on se, mitä ihmetellään ympäri Eurooppaa. Että miten joku voi tehdä näin siistejä altaita.

Salovaara on kuitenkin varma siitä, ettei menestys tule helpolla.

– Ulkomaanvalloitus vaatii kovaa työtä. Ei meitä kukaan tule täältä kotoa hakemaan, vaan rohkeasti pitää luoda kontakteja ulospäin ja esitellä tuotteita asiakkaille.