Intiassa 330 miljoonaa kärsii kuivuudesta – ruokasadot tuhoutumassa eri puolilla Aasiaa

El Niño -sääilmiö on vienyt vesisateet laajoilta alueilta Etelä- ja Itä-Aasiasta. Tutkijat pelkäävät, että jos vettä ei saada lähiviikkoina, ihmisten hätä saattaa purkautua yhteiskunnallisina levottomuuksina. Monsuunisateiden tuloa odotetaan kiivaasti.

ilmasto
Lähes kuivunut kaivo.
Kyläläiset hakivat juomavettä lähes kuivuneesta kaivosta Padalin kylässä Kashmirissa 27. huhtikuuta.Jaipal Singh / EPA

Laajat osat Intiaa ovat jo neljän vuoden ajan kärsineet ankarasta kuivuudesta ja kuumasta säästä. Kuivuus liittyy Tyynellä valtamerellä säännöllisesti esiintyvään el Niño -sääilmiöön, joka tällä kertaa on ollut poikkeuksellisen voimakas.

Intian 1,2 miljardista asukkaasta vesipulasta kärsii viranomaisten arvioiden mukaan enemmän kuin joka neljäs, eli 330 miljoonaa ihmistä. Osalla vettä ei riitä enää juomiseenkaan. Kuivuuden aiheuttamia kuolemantapauksia on rekisteröity virallisesti 370, kertoo uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun).

Pohjavesivarannot ovat kuivuuden aikana huvenneet rajusti. WaterAid Indian johtaja Nitya Jacob kertoo, että 79 prosenttia Intian tärkeimmistä vesivarannoista on tyhjinä.

Intiassa on tämän vuoden aikana ollut jo yli 20 000 metsäpaloa, mikä on enemmän kuin ennätysvuonna 2014 koko vuoden aikana, kertoo Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun).

Lämpötilat ovat nousseet ennätyksellisen korkeiksi. 45 asteen lämpötiloja mitataan jo pääkaupungin New Delhin seudulla.

– Jos vettä ei saada lähiviikkoina, puhkeaa kansallinen kriisi, sanoo Jawaharlal Nehru -yliopiston professori Swaran Singh.

Muissakin maissa vesikriisi

El Niño on aiheuttanut kuivuutta monissa muissakin väkirikkaissa Aasian maissa. Esimerkiksi Myanmarissa (ent. Burma) ja Thaimaan pohjoisosassa riisisadot ovat tuhoutumassa kuivuuden takia. YK toimittaa hätäapua Papua-Uuteen-Guineaan ja esimerkiksi Filippiineillä kuivuus on johtanut yhteiskunnallisiin levottomuuksiin.

Intia, Thaimaa ja Vietnam tuottavat yhdessä noin 60 prosenttia maailman riisisadosta, joten niiden satojen heikkeneminen vaikuttaa koko maailman ravintotilanteeseen. Kuivuus iskee voimakkaimmin pieniin tuottajiin, jotka ovat riippuvaisia sadevedestä.

Intiassa pienviljelijät ovat erittäin tyytymättömiä, sillä heidän mielestään hallitus ei ole juuri auttanut heitä. Myöskään valtakunnallisissa sanomalehdissä kuivuusongelmaa ei liiemmin käsitellä.

Riittääkö monsuunisade?

Intian alueella monsuunisateiden kausi alkaa yleensä viimeistään kesäkuun puolivälissä. Edelliset monsuunit ovat olleet niukkoja.

El Niño on ilmastotieteilijöiden mukaan tällä hetkellä vaihtumassa käänteisilmiökseen la Niñaksi. Sen myötä Intiaankin ennustetaan keskimääräistä suurempia monsuunisateita.

Tulossa olevat runsaat sateet ovat valtava helpotus asukkaille, mutta tutkijat ovat silti huolissaan. Pohjavesivarannot ovat käyneet niin vähiin, että edes poikkeuksellisen suuret monsuunisateet eivät välttämättä riitä täyttämään varantoja.

Lähteet: Yle